‘Saya tiada dalam rancangan Chelsea’ kata Man Utd’s Mount

Donna

LONDON, 6 Julai — Pemain tengah baharu Manchester United, Mason Mount mendakwa dia meninggalkan Chelsea kerana menyedari dia tidak berada dalam rancangan kelab itu beberapa bulan lalu.

Mount menandatangani kontrak lima tahun dengan United pada hari Rabu dengan bayaran awal yang dilaporkan sebanyak £55 juta (RM279 juta).

Perpindahan pemain antarabangsa England itu ke Old Trafford dilaporkan dicetuskan oleh kebuntuan dalam rundingan mengenai perjanjian baharu di Stamford Bridge.

Tetapi Mount berkata dia mempunyai perasaan Chelsea sanggup merancang tanpa dia untuk jangka masa panjang, satu syak wasangka yang meyakinkannya untuk menyertai Red Devils.

“Beberapa bulan lalu saya rasa sudah jelas bahawa saya tidak berada dalam rancangan Chelsea untuk bergerak ke hadapan dan sebaik sahaja saya tahu bahawa United terlibat, keputusan saya telah dibuat,” kata Mount kepada MUTV.

“Ia adalah kelab besar, pemain besar dan ikonik telah bermain di sini, dan saya mahu menjadi sebahagian daripadanya sejak awal. Masuk awal, bersedia untuk pramusim bermula, adalah objektif utama saya juga.”

Mount menghabiskan 18 tahun bersama Chelsea dan membantu mereka memenangi Liga Juara-Juara pada 2021 sebelum mengalami penurunan prestasi musim lalu ketika The Blues bergelut melalui kempen yang bergelora.

Kadar kerjanya yang tinggi, kebolehan menjaringkan gol penting dan memberikan bantuan penting sepatutnya menjadikannya ahli penting dalam pasukan Erik Ten Hag.

“Saya sentiasa melihat diri saya sebagai pemain tengah, pemain nombor lapan yang jelas boleh ke hadapan dan menyerang, cuba menjaringkan gol, mencipta gol, tetapi juga boleh melakukan bahagian lain juga dan bertahan serta membantu pasukan apabila kami’ berada dalam tekanan,” katanya.

Mount akan memakai jersi nombor tujuh United yang terkenal oleh Eric Cantona, Cristiano Ronaldo, George Best dan David Beckham.

Ingin mengikuti jejak ikon tersebut, pemain berusia 24 tahun itu mendedahkan dia memendekkan percutian keluarga di Disneyland untuk memastikan perpindahan United dimuktamadkan.

“Kami mengadakan sedikit perjalanan ke Disneyland, terutamanya untuk anak saudara. Saya juga menikmatinya, sudah tentu!” katanya.

“Kami balik agak awal hanya untuk naik ke sini, memandu ke sini, melihat bagaimana perjalanan dan segala-galanya. Tetapi ia sangat berbaloi, dan sangat bagus untuk berada di sini sekarang.

“Sudah beberapa hari yang menakjubkan, datang ke sini, melihat semua orang, bertemu semua orang di tempat latihan, sambutan yang begitu mesra. Saya sudah berasa seperti di rumah sendiri.” — AFP

Related Post

Leave a Comment