Sassuolo enggan menjual pemain pertahanan Rogerio kepada Spartak Moscow atas ‘sebab etika’

Donna

EMILIA-ROMAGNA, 24 Julai — Pasukan Serie A Sassuolo enggan menjual bek kiri Brazil Rogerio kepada pasukan Rusia, Spartak Moscow atas sebab-sebab etika, kata pengurus besar dan Ketua Pegawai Eksekutif kelab Giovanni Carnevali.

Pemain pertahanan berusia 25 tahun itu menyertai semula Sassuolo pada Ogos 2017 daripada skuad simpanan Juventus, dan sejak itu telah membuat hampir 150 penampilan di Serie A untuk kelab itu.

“(Ia) sangat benar. Rundingan dilakukan oleh peguamnya, terdapat cadangan yang sangat penting sebanyak €8 juta (RM40.5 juta),” kata Carnevali kepada La Gazzetta dello Sport dalam satu wawancara yang diterbitkan pada Ahad.

“Memandangkan segala-galanya, kami memutuskan untuk tidak meneruskan sebagai pemilik dan pengurusan. Sebab etika, kami tidak mahu membuat perjanjian dengan pihak Rusia.”

Kelab-kelab Rusia telah digantung daripada pertandingan Eropah kerana pencerobohan negara ke atas Ukraine, yang Moscow panggil sebagai “operasi ketenteraan khas”.

Sassuolo enggan menandatangani perjanjian itu walaupun kontrak pemain Brazil itu akan tamat pada 2024.

“Kami mahu membuat hati nurani diutamakan, bukan untuk menjalankan perniagaan dengan negara tertentu. Dan ya, dengan kos kehilangannya secara percuma,” tambah Carnevali.

“Bukannya Rogerio sudah tiada di pasaran. Dia adalah. Tetapi pilihan itu berbeza, jika tawaran datang dari kelab lain, kami akan menilai mereka.”

Sassuolo menduduki tempat ke-13 dalam kempen 2022-23. — Reuters

Related Post

Leave a Comment