Samsung Galaxy A54 5G: Telefon Pintar Julat Pertengahan Terbaik untuk 2023?

Donna

Samsung Galaxy A54 5G ialah pengganti kepada Samsung Galaxy A53 tahun lepas dengan peningkatan ketara dari segi reka bentuk, prestasi dan kamera.

Namun, apa yang menarik ialah harga yang tidak meningkat malah RM40 lebih murah untuk varian 8GB+256GB berbanding A53.

Dengan harga di bawah RM2,000, malah ada yang bawah RM2,000, Samsung Galaxy A54 5G mempunyai IP Rating IP67, kamera yang sejuk, masih ada Ultra Wide, dan boleh merakam 4K. SoC ialah Exynos 1380 yang hampir dengan Snapdragon 778G.

Jadi sudah tentu dalam artikel ini kita akan membincangkan dengan lebih terperinci mengenai Samsung Galaxy A54. Semak ulasan berikut.

Pakej Jualan

Kandungan kotak Samsung Galaxy A54 5G termasuk unit, kabel USB-C, sarung, dokumen dan ejector sim. Malangnya, tiada pengecas, pelindung skrin dan kes yang anda perlu beli sendiri.

Reka bentuk

Samsung Galaxy A54 5G

Reka bentuk Samsung Galaxy A54 5G telah mengalami peningkatan yang ketara berbanding pendahulunya, Samsung Galaxy A53. Dari belakang, A54 serupa dengan perdana Samsung iaitu S23 dan S23+.

Samsung Galaxy A54 5G 1

Skrin rata, Penutup Belakang rata, dan bingkai masih sedikit bengkok tetapi tidak nipis seperti contoh siri A52. A54 tebal 8.2mm dan berat 200 gram.

Penutup belakang menggunakan Gorilla Glass 5 yang menjadikannya lebih tahan calar dan mempunyai taburan suhu yang lebih baik apabila digunakan untuk bermain permainan.

Samsung Galaxy A54 boleh didapati dalam pilihan warna Lime

Samsung Galaxy A54 boleh didapati dalam pilihan warna Lime, Black, Violet dan White. Selain itu, Samsung Galaxy A54 telah diperakui kalis air dan habuk IP67, menjadikannya telefon pintar kelas pertengahan yang selamat jika terkena air atau habuk.

Di sebelah kanan Samsung Galaxy A54 5G terdapat butang kuasa dan butang kelantangan, manakala di bahagian atas terdapat mikrofon, dulang SIM hibrid yang boleh dipilih antara dua SIM atau 1 SIM + 1 MicroSD.

Di bahagian bawah terdapat dua lagi mikrofon, port USB-C dan gril pembesar suara stereo yang terletak pada alat dengar. Kualiti pembesar suara stereo ini nyata lebih baik daripada siri A sebelumnya.

Di bawah cuping telinga terdapat kamera swafoto berupa punch hole yang mempunyai resolusi 32MP, f/2.2, dan fokus tetap. Kamera swafoto ini boleh merakam video dengan resolusi 1080p 60fps dan 4K 30fps.

Skrin

Skrin Galaxy A54 5G berukuran 6.4 inci dengan teknologi Infinity O Display, bermakna skrin ini mempunyai reka bentuk bezel nipis dan lubang tebuk untuk kamera hadapan. Skrin menggunakan panel SUPER AMOLED yang menawarkan kualiti imej yang tajam dan kontras yang tinggi.

Resolusi skrin ialah FHD+ (1080 x 2400 piksel), jadi kandungan yang dipaparkan akan kelihatan sangat jelas dan terperinci. Selain itu, skrin Galaxy A54 turut dilengkapi dengan kadar penyegaran adaptif 60-120Hz, supaya pengalaman menatal dan permainan akan terasa lebih lancar dan responsif.

Kecerahan skrin Galaxy A54 5G didakwa sehingga 1000 nits, supaya kandungan yang dipaparkan masih kelihatan jelas dalam cahaya matahari langsung. Walau bagaimanapun, apabila digunakan di dalam rumah, kecerahan skrin ini adalah sekitar 430 nits, yang masih cukup terang untuk kegunaan harian.

Skrin Galaxy A54 5G juga dilengkapi dengan penderia cap jari dalam paparan, yang membolehkan pengguna membuka kunci peranti dengan cepat dan mudah.

Selain itu, Always on Display juga tersedia di sini, yang membolehkan pengguna melihat maklumat penting seperti masa, tarikh dan pemberitahuan tanpa perlu membuka kunci skrin.

Dalam tetapan skrin, terdapat dua mod warna skrin yang tersedia, iaitu Vivid dan Natural. Dalam ujian kami, Mod Vivid mempunyai gamut warna yang lebih luas, mencapai 192% sRGB dan 136% DCI P3. Sementara itu, mod Natural mempunyai gamut warna yang lebih rendah, mencapai 118% sRGB dan 83% DCI P3.

Kamera

Peranti ini mempunyai kamera utama SONY IMX766 50MP dengan apertur f/1.8 dan dilengkapi dengan Penstabilan Imej Optik (OIS).

Kamera utama ini adalah penambahbaikan berbanding pendahulunya dengan penambahan OIS yang kini boleh membetulkan gegaran sehingga 1.5°, menghasilkan foto yang lebih stabil dan tajam.

Selain itu, kamera utama Galaxy A54 juga boleh merakam video dengan resolusi 1080p 60 fps dan 4K 30 fps. Selain itu, ciri Slow Motion juga terdapat pada Galaxy A54 dengan resolusi 720p @ 240 fps dan 720p @ 960 fps.

Galaxy A54 juga dilengkapi dengan kamera ultra wide 12MP dengan apertur f/2.2, fokus tetap dan 123°C FoV. Kamera ultra lebar ini juga boleh merakam video sehingga resolusi 4K 30 fps, sama seperti kamera utama.

Walau bagaimanapun, untuk ultra wide, rakaman video dengan resolusi 1080p 60 fps belum tersedia. Walaupun begitu, ciri ultra lebar ini masih berguna untuk mengambil gambar objek yang lebih luas dan menghasilkan foto dengan sudut tontonan yang lebih besar.

Selain kamera utama dan ultra lebar, Galaxy A54 juga dilengkapi dengan kamera makro 5MP dengan apertur f/2.4 dan fokus tetap. Kamera ini agak berguna untuk mengambil gambar objek pada jarak dekat dan menghasilkan butiran yang lebih jelas. Namun, malangnya kamera makro tidak menyokong rakaman video.

Spesifikasi

SoC: Exynos 1380

 • CPU: Cortex®-A78x4 2.4GHz + Cortex®-A55x4 2.0GHz
 • GPU: Mali™-G68 MP5

RAM: 8GB yang boleh ditambah RAM Plus sehingga 8GB

Storan: Unit semakan yang kami uji ialah varian 256GB, terdapat juga varian storan 128GB yang lain.

Bateri: 5000mAh

Charging: 25W Samsung Fast Charging

Sensor:

 • Geomagnetic sensor
 • Light sensor
 • proximity sensor
 • Accelerometer
 • Gravity sensor
 • Gyroscope

Security:

 • In-display fingerprint sensor
 • Face Unlock
 • Samsung KNOX

OS:

Peranti ini menggunakan antara muka ONE UI 5.1 dengan sistem pengendalian Android 13 asas (sejak kali pertama ia dibuka).

Kemas kini OS, Samsung menjanjikan 4 kali Kemas Kini Android, dan Kemas Kini Keselamatan 5 Tahun. Tidak ada satu pengeluar Android lain yang dapat mengemas kininya setakat ini untuk kelas julat pertengahan. Good JobSamsung.

Ciri unik OneUI juga cukup lengkap di sini, bunyi aplikasi berasingan, menyesuaikan bunyi, panel tepi, dll. Tetapi ada satu ciri yang agak mengejutkan kami di sini. Iaitu ciri Pause USB Power Delivery.

Kami mula-mula menemui ciri ini dalam siri S23 dan ternyata ia diturunkan kepada A54. Aktifkan ciri ini jika anda ingin bermain permainan semasa memasang pengecas.

Ini menjadikan telefon pintar tidak cepat panas semasa mengecas kerana kuasa dikurangkan. Sama seperti memintas pengecasan pada telefon gaming. Apabila kami cuba mengukurnya menggunakan pengecas Samsung 25W, apabila bateri adalah sekitar 40%, ia berjalan sekitar 18W, tetapi apabila ciri ini diaktifkan, kuasa hanya sekitar 4-5W.

Ketersambungan

 • 5G
 • Wifi 6
 • Bluetooth 5.1
 • Bluetooth Audio Codec
 • NFC
 • Wifi Sharing
 • Display Out via USB Port

Related Post

Leave a Comment