Saliba menandatangani kontrak jangka panjang baharu di Arsenal bernilai £10 juta semusim

Donna

LONDON, 7 Julai — William Saliba telah memberikan komitmen masa depannya kepada Arsenal selepas menandatangani perjanjian jangka panjang baharu dengan The Gunners pada Jumaat.

Bek tengah Perancis itu, yang merupakan sebahagian daripada cabaran luar jangkaan Arsenal untuk kejuaraan Liga Perdana musim lalu, dilaporkan telah bersetuju dengan perjanjian empat tahun bernilai £10 juta (RM60 juta) semusim.

Malah, kecederaan belakang kepada pemain berusia 22 tahun itu yang memainkan peranan utama dalam penurunan prestasi untuk anak buah Mikel Arteta menjelang akhir kempen yang membolehkan Manchester City mengekalkan gelaran mereka.

“Meminta William melanjutkan kontraknya dengan kami adalah sesuatu yang kami mahu lakukan sejak sekian lama,” kata Arteta.

“William membuktikan musim lalu betapa bagusnya dan betapa pentingnya dia kepada skuad kami.

“Keupayaan yang dia miliki pada usia mudanya yang hanya 22 tahun adalah menarik, dan sudah tentu ada lebih banyak ruang untuk pembangunan dengan mana-mana pemain pada peringkat karier mereka ini.”

Saliba hanya berbaki setahun dalam kontrak yang ditandatanganinya ketika menyertai dari Saint-Etienne pada 2019 dengan harga £27 juta.

Bagaimanapun, dia menghabiskan sebahagian besar tiga musim berikutnya di Perancis dengan pinjaman kepada Saint-Etienne, Nice dan Marseille.

Prestasinya di Marseille membuatkan dia mendapat pengiktirafan antarabangsa bersama Perancis buat kali pertama dan dia adalah sebahagian daripada skuad yang mara ke final Piala Dunia tahun lalu di Qatar.

Saliba mengikuti rakan sepasukan Bukayo Saka, Gabriel Martinelli dan Aaron Ramsdale dalam menandatangani perjanjian baharu baru-baru ini.

Arsenal juga dilaporkan hampir mengukuhkan skuad mereka dengan ketara dalam usaha untuk menjadi juara England buat kali pertama dalam tempoh 20 tahun.

Kai Havertz telah pun menyertai dari Chelsea dalam perjanjian £65 juta dengan perpindahan untuk Declan Rice dari West Ham dan Jurrien Timber dari Ajax juga hampir siap. — AFP

Related Post

Leave a Comment