Sakitkan kucing: Aplikasi Jepun bertujuan untuk mengesan kesakitan kucing

Donna

TOKYO, 29 Jun — Kucing dianggap bertuah di Jepun, dan pemilik haiwan peliharaan popular itu membelanjakan besar untuk penjagaan mereka. Tetapi bagaimana anda tahu apabila mereka sedang jatuh kucing?

Sebuah firma teknologi dan universiti di Tokyo telah bekerjasama untuk menghasilkan aplikasi yang dilatih mengenai beribu-ribu gambar kucing yang mereka katakan boleh memberitahu anda apabila kucing sedang kesakitan.

Sejak dikeluarkan bulan lepas, “Pengesan Sakit Kucing” telah mengumpulkan 43,000 pengguna, kebanyakannya di Jepun tetapi juga di Eropah dan Amerika Selatan, kata Go Sakioka, ketua pemaju Carelogy.

Apl itu adalah sebahagian daripada rangkaian teknologi yang semakin berkembang untuk pemilik haiwan peliharaan yang prihatin terhadap kesejahteraan rakan berbulu mereka, termasuk penjejak perasaan dan kesakitan yang serupa yang dibuat di Kanada dan Israel.

Carelogy bekerjasama dengan Kolej Sains Biosumber Universiti Nihon untuk mengumpulkan 6,000 gambar kucing, di mana mereka mengkaji dengan teliti kedudukan telinga, hidung, misai dan kelopak mata haiwan itu.

Mereka kemudian menggunakan sistem pemarkahan yang direka oleh Universiti Montreal untuk mengukur perbezaan kecil antara kucing yang sihat dan mereka yang mengalami kesakitan akibat penyakit yang sukar dilihat.

Seterusnya, pembangun aplikasi memasukkan maklumat tersebut ke dalam sistem pengesanan AI, yang telah memperhalusi lagi kemahirannya terima kasih kepada sekitar 600,000 foto yang dimuat naik oleh pengguna, kata Sakioka.

Kini aplikasi itu “mempunyai tahap ketepatan lebih daripada 90 peratus”, katanya kepada AFP.

Menurut Persatuan Makanan Haiwan Kesayangan Jepun, 60 peratus pemilik membawa kucing mereka ke doktor haiwan paling banyak sekali setahun.

“Kami mahu membantu pemilik kucing menilai dengan lebih mudah di rumah sama ada mahu berjumpa doktor haiwan atau tidak,” kata Sakioka.

“Cat Pain Detector” sudah pun digunakan oleh beberapa doktor haiwan di Jepun, tanah Hello Kitty, di mana pelancong berpusu-pusu ke kafe kucing dan beberapa pulau kecil ditakluki oleh kucing liar.

Tetapi “sistem AI masih perlu lebih tepat sebelum ia digunakan sebagai alat piawai”, dia memberi amaran. — AFP

Related Post

Leave a Comment