Sainz dan Hamilton antara lapan pemandu menerima penalti lewat Austria

Donna

SPIELBERG BEI KNITTELFELD, 3 Julai — Carlos Sainz dan Lewis Hamilton adalah antara lapan pemandu yang diturunkan pangkat selepas pemandu perlumbaan memutuskan lewat semalam bahawa mereka telah melakukan pelanggaran had trek dalam Grand Prix Austria.

Dalam perlumbaan pergeseran, diselingi oleh kereta keselamatan, para pelayan mendapati mereka telah kehilangan jejak beberapa pelanggaran.

Nota daripada badan induk sukan itu FIA berkata terdapat lebih 1,200 kemungkinan pelanggaran had trek dalam perlumbaan itu.

Dalam kekeliruan itu, Aston Martin memfailkan bantahan selepas perlumbaan.

Lewat petang semalam, selepas menyemak jumlah wang mereka, pramugara itu menghukum lapan pemandu.

“Pemeriksaan senarai masa pusingan yang dipadamkan… mendedahkan bahawa beberapa pelanggaran had trek sebelum ini tidak dirujuk kepada Steward untuk kemungkinan penalti,” kata satu kenyataan.

“Telah ditentukan bahawa beberapa pelanggaran ini memerlukan penalti yang tidak digunakan sebelum ini.”

Lima pelumba dalam kedudukan mata semuanya didapati melakukan satu pelanggaran dan menambah 10 saat pada masa mereka.

Sainz dari Ferrari, penyudah tempat tertinggi yang akan dihukum, jatuh dari keempat kepada keenam. Lando Norris dari McLaren Mercedes dan Fernando Alonso dari Aston Martin kedua-duanya mendapat kedudukan.

Hamilton jatuh dari tempat ketujuh kepada kelapan, bertukar tempat dengan rakan sepasukan Mercedes, George Russell.

Pierre Gasly dari Alpine jatuh ke tempat ke-10. Alex Albon dari Williams Mercedes telah dihukum tetapi kekal di tempat ke-11 di luar mata.

Esteban Ocon, yang mengumpul empat penalti untuk jumlah 40 saat ditambah pada masanya, jatuh dua anak tangga ke tempat ke-14. Nyck De Vries mendapat dua penalti selama 15 saat dan Yuki Tsunoda satu selama 5 saat, yang menyebabkan dia bertahan di antara 19 penyudah. — AFP

Related Post

Leave a Comment