Saingan Twitter Threads mendaftar 100 juta pengguna dalam masa lima hari

Donna

PARIS, 10 Julai — Apl Threads yang dilancarkan oleh Instagram sebagai saingan kepada Twitter telah mendaftar lebih 100 juta pengguna dalam masa kurang lima hari, kata tapak web penjejakan data hari ini, memecahkan rekod alat AI ChatGPT untuk aplikasi pengguna yang paling pesat berkembang.

Walaupun ChatGPT mengambil masa dua bulan untuk mencapai 100 juta pengguna dan aplikasi perkongsian video TikTok mengambil masa sembilan bulan, Instagram sendiri mengambil masa dua setengah tahun untuk mencapai tanda itu selepas pelancarannya pada 2010.

Threads disiarkan secara langsung di kedai apl Apple dan Android di 100 negara lewat pada hari Rabu, walaupun ia tidak tersedia di Eropah kerana syarikat induk Meta tidak pasti cara untuk menavigasi perundangan privasi data Kesatuan Eropah.

Twitter dianggap mempunyai kira-kira 200 juta pengguna biasa tetapi ia telah mengalami kegagalan teknikal berulang sejak Elon Musk membeli platform itu tahun lepas dan memecat ribuan kakitangan.

Musk, yang juga bertindak sebagai bos Tesla dan SpaceX, juga telah mengasingkan ramai pengguna dengan memperkenalkan caj untuk perkhidmatan percuma sebelum ini dan membenarkan akaun sayap kanan yang dilarang kembali pada platform.

Beberapa pesaing telah muncul tetapi kebanyakannya adalah platform khusus tanpa kapasiti untuk berkembang pada skala yang diperlukan untuk menyingkirkan Twitter.

Threads mendapati ia lebih mudah kerana ia dikaitkan dengan Instagram, yang mempunyai lebih daripada satu bilion pengguna biasa.

Perkhidmatan data dalam talian Quiver Quantitative melaporkan bahawa aplikasi itu melepasi 100 juta pengguna pada 0700 GMT pada hari Isnin.

Laman web lain yang menggunakan kiraan “lencana” yang diterima oleh pengguna Instagram yang telah memuat turun Threads mengira tanda itu telah berlalu lebih awal.

Musk telah mengancam untuk menyaman Meta kerana mencuri rahsia perdagangan dan harta intelek, dakwaan dinafikan oleh syarikat itu, yang juga memiliki Facebook dan WhatsApp.

Musk terkunci dalam persaingan dengan ketua Meta Mark Zuckerberg, dengan dua lelaki itu memanggil satu sama lain untuk bergaduh dalam sangkar baru-baru ini. — AFP

Related Post

Leave a Comment