Saingan Twitter Threads melintasi 10 juta pengguna dalam beberapa jam selepas pelancaran

Donna

WASHINGTON, 6 Julai — Lebih 10 juta orang telah mendaftar ke Threads, saingan Meta kepada Twitter, dalam beberapa jam pertama pelancarannya, kata Ketua Pegawai Eksekutif Facebook ibu bapa Mark Zuckerberg hari ini.

Threads merupakan pencabar terbesar kepada Twitter milik Elon Musk, yang telah menyaksikan beberapa siri pesaing berpotensi muncul tetapi belum lagi menggantikan salah satu syarikat media sosial yang paling ikonik, walaupun menghadapi perjuangan yang epik.

Apl itu disiarkan secara langsung di kedai apl Apple dan Android di 100 negara pada 2300 GMT pada hari Rabu, dan akan disiarkan tanpa iklan buat masa ini.

“10 juta pendaftaran dalam masa tujuh jam,” tulis Zuckerberg di akaun Threads rasminya hari Khamis.

Akaun sudah aktif untuk selebriti seperti Jennifer Lopez, Shakira dan Hugh Jackman, serta saluran media termasuk The Washington Post dan The Economist.

Zuckerberg menghabiskan beberapa jam pertama pelancaran platform membalas kepada pengguna baharu.

“Satu perkara yang timbul ialah bilangan pejuang MMA juara dunia di Threads, terutamanya sekarang anda berada di sini!” dia menulis dalam jawapan kepada pejuang MMA Amerika Jon Jones.

“Pusingan satu perkara ini bermula dengan baik,” katanya dalam satu lagi.

Zuckerberg juga menawarkan pukulan melintasi haluan di Musk – pasangan itu dikenali sebagai saingan sengit, malah telah menawarkan untuk bertemu satu sama lain dalam sangkar pertempuran untuk bergelut.

Dalam tweet pertamanya dalam lebih sedekad, Zuckerberg menyiarkan Spiderman menunjuk pada meme Spiderman dalam rujukan jelas kepada persamaan kedua-dua platform.

Kembali pada Threads, dia menulis: “Ia akan mengambil sedikit masa, tetapi saya fikir perlu ada apl perbualan awam dengan 1 bilion+ orang di dalamnya. Twitter mempunyai peluang untuk melakukan ini tetapi tidak berjaya melakukannya. Mudah-mudahan kita akan melakukannya.”

Twitter telah berkata ia mempunyai lebih daripada 200 juta pengguna setiap hari.

‘Berbuat baik’

Threads diperkenalkan sebagai spin-off jelas Instagram, yang menawarkan khalayak terbina dalam lebih daripada dua bilion pengguna, sekali gus menyelamatkan platform baharu daripada cabaran untuk bermula dari awal.

Zuckerberg difahamkan secara meluas akan mengambil kesempatan daripada pemilikan Twitter yang huru-hara oleh Musk untuk menolak produk baharu itu, yang Meta harapkan akan menjadi saluran komunikasi utama untuk selebriti, syarikat dan ahli politik.

“Ia semudah itu: jika pengguna Instagram dengan bilangan pengikut yang ramai seperti Kardashian atau Bieber atau Messi mula menyiarkan pada Thread dengan kerap, platform baharu boleh berkembang pesat,” kata penganalisis kewangan strategik Brian Wieser di Substack.

Penganalisis Jasmine Engberg dari Insider Intelligence berkata Threads hanya memerlukan satu daripada empat pengguna bulanan Instagram “untuk menjadikannya sebesar Twitter.”

“Pengguna Twitter terdesak untuk alternatif, dan Musk telah memberi Zuckerberg peluang,” tambahnya.

Ketua Instagram Adam Mosseri memberitahu pengguna bahawa Threads bertujuan untuk membina “platform terbuka dan mesra untuk perbualan.”

“Perkara terbaik yang boleh anda lakukan jika anda mahu itu juga ialah bersikap baik,” katanya.

Di bawah Musk, Twitter telah menyaksikan penyederhanaan kandungan dikurangkan kepada minimum dengan gangguan dan keputusan terburu-buru yang menakutkan selebriti dan pengiklan utama.

Musk mengupah eksekutif pengiklanan Linda Yaccarino untuk mengamankan kapal itu, tetapi dia tidak terlepas dari keinginannya.

Taikun Tesla itu berkata minggu lalu bahawa dia mengehadkan akses ke Twitter untuk menghalang syarikat AI daripada “mengikis” tapak untuk melatih teknologi mereka.

Musk kemudiannya menimbulkan kemarahan penggemar Twitter yang paling setia dengan mengisytiharkan bahawa akses kepada produk TweetDecknya — yang membolehkan pengguna melihat aliran tweet pantas sekali gus — adalah untuk pelanggan yang membayar sahaja.

EU ‘berbulan-bulan’ lagi

Meta mempunyai legiun pengkritiknya juga, terutamanya di Eropah, dan walaupun pangkalan pengguna Instagram yang besar, mereka boleh memperlahankan pembangunan tapak.

Syarikat itu dikritik terutamanya kerana pengendalian data peribadinya — bahan penting untuk iklan yang disasarkan yang membantunya mengaut keuntungan berbilion dolar setiap suku tahun.

Mosseri berkata beliau kesal kerana pelancaran EU telah ditangguhkan, tetapi jika Meta telah menunggu kejelasan peraturan dari Brussels, Threads akan kekal “banyak, banyak, banyak, beberapa bulan lagi”.

“Saya bimbang tetingkap kami akan ditutup, kerana masa adalah penting,” tambahnya kepada Platformer, tapak berita teknologi.

Menurut sumber yang rapat dengan perkara itu, Meta berhati-hati dengan undang-undang baharu yang dipanggil Akta Pasaran Digital (DMA), yang menetapkan peraturan ketat untuk syarikat internet “penjaga pintu” dunia.

Satu peraturan mengehadkan platform daripada memindahkan data peribadi antara produk, seperti yang mungkin berlaku antara Threads dan Instagram.

Meta telah ditangkap kerana melakukan perkara itu selepas ia membeli aplikasi pemesejan WhatsApp, dan pengawal selia Eropah akan sentiasa berjaga-jaga untuk memastikan syarikat itu tidak berbuat demikian secara haram dengan Threads.

Kembali ke Twitter?

Di peringkat global, hashtag Threads di Twitter telah memperoleh lebih sejuta tweet, dengan ramai pengguna secara berseloroh mencadangkan pengguna akan kembali ke Twitter.

“10 minit ke dalam aplikasi benang. Saya kembali ke Twitter,” tulis seorang pengguna, berkongsi video seorang lelaki berlari pecut.

Seorang lagi berkongsi imej Homer Simpson berjalan berulang-alik antara logo Twitter dan Threads.

Menjelang tengah hari waktu tempatan Khamis, Threads menjadi topik arah aliran teratas di Twitter Jepun, tetapi ramai pengguna menyatakan kebimbangan mengenai privasi data.

“Threads dikendalikan oleh Meta, bukan? Ia pasti akan membocorkan nama sebenar anda atau permainan yang anda mainkan, atau meletakkan anda dalam senarai rakan syarikat di tempat kerja anda,” tulis seorang pengguna.

Seorang lagi berkata: “Meta suka mengumpul maklumat peribadi dan saya tidak mempercayai cara ia mengendalikan maklumat peribadi. Saya juga mempunyai tanggapan bahawa ini adalah syarikat yang dibenci oleh EU, jadi saya keberatan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment