Saingan tiada jawapan kerana Red Bull mendominasi latihan pembukaan Grand Prix Britain

Donna

SILVERSTONE, 7 Julai — Max Verstappen mengatasi rakan sepasukannya Sergio Perez apabila pasangan Red Bull itu menjaringkan satu-dua yang boleh diramal dalam latihan pembukaan hari ini untuk Grand Prix Britain hujung minggu ini.

Penyandang juara dunia berganda dan pendahulu siri pelarian, yang memburu kemenangan pertamanya di Silverstone sejak 2020, mencatat pusingan terbaik dalam satu minit dan 28.600 saat untuk menewaskan pemain Mexico itu dengan empat per sepuluh.

Ia adalah persembahan yang biasanya dominan daripada pasukan juara ketika mereka mencari hujung minggu ini kemenangan perlumbaan ke-11 berturut-turut yang menyamai rekod, untuk menyamai pencapaian McLaren pada 1988.

Di belakang gandingan dari pasukan berdekatan Milton Keynes, Alex Albon dari Williams menduduki tempat ketiga di depan juara dua kali Fernando Alonso dari Aston Martin, Charles Leclerc dari Ferrari dan Esteban Ocon dari Alpine.

Carlos Sainz berada di tempat ketujuh dalam Ferrari kedua di hadapan Lando Norris dari McLaren, Lance Stroll di Aston Martin kedua dan Oscar Piastri dalam McLaren kedua.

Verstappen adalah satu-satunya lelaki yang terjun di bawah halangan 1:29.

Pada hari yang cerah di bekas pangkalan udara zaman perang, penuh dengan peminat, Verstappen cepat mengambil alih kawalan dalam sesi pembukaan dan tidak lama kemudian berada di atas di hadapan dua Ferrari.

Selepas 20 minit, pemain Belanda itu mencatatkan tujuh persepuluh lebih pantas daripada Leclerc dengan Sainz di tempat ketiga, di belakang kesepuluh, di hadapan — sehingga dia terkeluar oleh pusingan yang lebih baik daripada Perez, yang menduduki tempat ketiga.

Verstappen tidak lama kemudian mempunyai rakan sepasukannya di Red Bull dalam jarak yang lebih dekat di tempat kedua sebelum ini, dengan baki setengah jam Sainz menduduki tempat teratas dengan 1:29.357 dengan tayar lembut.

Tidak banyak peminat Britain di tempat sendiri bersorak pada peringkat ini dengan Lewis Hamilton di tempat keenam, George Russell ke-17 dan Norris di tempat ke-15, juara tujuh kali itu melaporkan “melantun agak teruk” selepas satu pusingan rancak.

Leclerc, di bahagian lembut, kemudian mendapat tempat kedua sebelum Russell menduduki tempat keempat kerana kebanyakan pasukan beralih kepada pemain lembut.

Dengan baki 15 minit lagi, Red Bull beralih kepada pemain lembut. Perez kembali ke tempat ketiga dan kemudian Verstappen, dalam 1:28.836, menunjukkan tahap prestasi terbaiknya sekarang.

Dia hampir setengah saat di depan Leclerc pada percubaan pertama — sehingga Alonso menduduki tempat kedua, empat persepuluh, digantikan dengan pantas di tempat kedua oleh Albon, dalam 1:29.089, satu pusingan mengagumkan oleh pemandu Williams itu.

Ketika Mercedes berterusan menggunakan medium, Hamilton terselamat daripada momen over-steer yang besar di Stowe, sebelum Perez menduduki tempat kedua untuk memastikan Red Bull mendapat keputusan satu-dua.

Lelaki Mercedes itu berakhir di tempat ke-12 dan ke-14. — AFP

Related Post

Leave a Comment