Sabalenka mahu perisai daripada ‘kebencian’ selepas Azarenka mencemuh

Donna

LONDON, 11 Julai — Ketua-ketua tenis wanita semalam merayu kepada penonton untuk menunjukkan “persefahaman dan rasa hormat” apabila pemain Ukraine enggan berjabat tangan dengan lawan Rusia dan Belarus sebagai protes terhadap perang yang sedang berlaku di negara mereka.

WTA, yang mengendalikan permainan wanita, menjadi badan pentadbir pertama yang mengakui tuntutan supaya mereka menjelaskan secara terbuka sebab-sebab pendirian itu.

Terdahulu semalam, Aryna Sabalenka menyokong gesaan Elina Svitolina supaya pegawai bertindak balas untuk membantu melindungi pemain daripada “begitu banyak kebencian”.

Victoria Azarenka, dari Belarus, dicemuh dari gelanggang berikutan kekalahannya kepada pemain Ukraine, Svitolina di Wimbledon pada Ahad.

Seperti yang menjadi kebiasaan, Svitolina tidak berjabat tangan dengan Azarenka sebagai protes terhadap pencerobohan Rusia ke atas Ukraine. Belarus adalah sekutu tentera utama Moscow.

Azarenka, yang mengangkat tangannya ke arah Svitolina, seolah-olah sebagai tanda hormat, meninggalkan gelanggang dengan bunyi ejekan dari beberapa bahagian orang ramai.

Juara dua kali Terbuka Australia itu berkata layanannya “tidak adil”.

“Saya fikir ia adalah perlawanan tenis yang hebat,” tambahnya.

“Jika orang ramai hanya akan memberi tumpuan kepada jabat tangan atau orang ramai, orang ramai yang mabuk, akhirnya mencemuh, itu memalukan.”

Svitolina dan rakan-rakan pemain Ukraine semua enggan berjabat tangan dengan Rusia dan Belarusia di Terbuka Perancis baru-baru ini.

Dia menyeru badan induk sukan itu untuk menjelaskan kedudukan pemain Ukraine.

“Saya tidak tahu sama ada ia mungkin tidak jelas untuk orang ramai, sesetengah orang tidak benar-benar mengetahui apa yang berlaku,” katanya.

“Jadi saya fikir ini adalah (perkara) yang betul untuk dilakukan.”

Pilihan kedua dari Belarus, Sabalenka, yang menewaskan pemain Rusia, Ekaterina Alexandrova semalam untuk mara ke suku akhir, menyokong panggilan Svitolina.

“Seperti yang Elina katakan, saya fikir seseorang perlu keluar di media sosial dengan pengumuman bahawa tidak akan ada jabat tangan supaya pemain tidak akan meninggalkan gelanggang dengan begitu benci,” katanya.

“Adalah baik untuk orang ramai mengetahui apa yang berlaku. Ada sebab di sebalik tiada jabat tangan.”

Beberapa jam kemudian WTA, menyifatkan perang sebagai “tercela”, berkata mereka menghormati kedudukan pemain Ukraine kerana ia adalah “keputusan peribadi”.

“Kami mempunyai beberapa peminat terbaik di dunia dan berterima kasih atas semangat dan dedikasi mereka, dan kami berterima kasih kepada mereka kerana memahami dan menghormati atlet,” kata mereka dalam satu kenyataan.

Pilihan ketiga lelaki Daniil Medvedev berkata “Sayang” Azarenka diejek.

Orang Rusia itu menambah: “Saya rasa orang ramai tidak tahu cerita di sebaliknya, dan itulah sebabnya ia berlaku.”

Keputusan peribadi

Ketua Eksekutif All England Club Sally Bolton berkata Wimbledon tidak bercadang untuk mengeluarkan kenyataan.

“Dalam sejarah tenis, keputusan mengenai reaksi pemain pada penghujung perlawanan adalah keputusan peribadi bagi mereka dan saya fikir kami tidak mahu mula mewajibkan apa yang berlaku,” katanya.

“Saya fikir kami mempunyai penonton yang sangat berpengetahuan di Wimbledon dan saya fikir sebahagian besar mereka akan memahami apa yang berlaku.”

Dia mengakui adalah mustahil untuk mengawal orang ramai, menggesa aksi sukan menjadi pentas utama.

Terdapat empat pemain di suku akhir di Wimbledon yang mewakili Rusia atau Belarus, setahun selepas atlet dari dua negara itu diharamkan oleh Kelab All England.

Bolton ditanya bagaimana perasaan penganjur kejohanan untuk menyerahkan trofi kepada pemain dari salah satu daripada dua negara.

“Apabila kami membuat keputusan awal tahun ini untuk menerima masuk warga Rusia dan Belarusia, kami memikirkan dengan teliti semua perkara itu dan setelah membuat keputusan untuk menerima mereka, kami selesa tentang bagaimana perkara itu berlaku,” katanya. — AFP

Related Post

Leave a Comment