Sabalenka kelihatan untuk menguatkan mental selepas kekalahan Jabeur di Wimbledon

Donna

LONDON, 14 Julai ― Aryna Sabalenka hampir berada dalam liga tersendiri apabila melibatkan bahagian fizikal tenis tetapi pemain nombor dua dunia itu berkata dia perlu menguatkan mental selepas dia tewas pada separuh akhir Wimbledon kepada Ons Jabeur semalam.

Pemain Belarus yang mengagumkan itu kelihatan di landasan untuk mara ke satu lagi final Grand Slam apabila dia mengambil set pertama dan mendahului 4-2 pada set kedua menentang lawannya, tetapi momentum itu dengan pantas menghayunkan Jabeur dan Sabalenka dibiarkan terkial-kial.

Pemain Tunisia itu patah dua kali untuk menyamakan kedudukan dan sekali dalam penentuan untuk menyingkirkan Sabalenka dan mara ke final Wimbledon kedua berturut-turut dengan kemenangan 6-7(5) 6-4 6-3 untuk membuat pertembungan dengan pemain bukan pilihan dari Czech Marketa Vondrousova.

Selepas melihat perlawanan itu dirampas dari genggamannya, Sabalenka berkata masih terlalu awal untuk analisis akhir tentang mengapa roda itu tercabut, tetapi dia pastinya akan mencari untuk memperhalusi sisi mental permainannya.

“Terdapat banyak perkara yang boleh saya perbaiki. Saya fikir ia lebih dari segi mental. Ia lebih banyak perkara mental yang boleh saya perbaiki daripada permainan,” katanya kepada pemberita.

“Maksud saya, semuanya berjalan lancar untuk saya. Saya hanya kehilangannya sedikit pada set kedua, dan ia hilang begitu sahaja.

“Dia melakukan pukulan gila. Saya rasa dia melakukan apa sahaja yang dia mahu, dan segala-galanya berlaku. Saya hanya cuba untuk meletakkan bola kembali, seperti, di sebelah itu.

“Saya hanya akan terus bekerja, terus memaksa diri saya. Mudah-mudahan lain kali secara mental saya akan lebih sukar di separuh akhir.”

Selepas permulaan cemerlang tahun ini apabila dia memenangi Terbuka Australia dan mara ke separuh akhir di Roland Garros, Sabalenka akan menduduki tempat nombor satu dunia dengan kemenangan ke atas Jabeur.

Setelah mengalami perlawanan di bahagian leher pada set kedua, pemain Belarus itu berkata ia memberi kesan emosi kepadanya apabila Jabeur melonggarkan cengkamannya pada pertandingan itu.

“Saya fikir dalam detik-detik penting ini, saya tidak bermain seperti yang saya sepatutnya bermain. Dia mendapat peluang, dia mengambilnya,” kata Sabalenka.

“Saya agak kecewa secara emosi, kemudian dia naik. Dia hanya melakukan beberapa tangkapan gila, yang saya akan katakan biasanya dia tidak akan memasukkannya.

“…Saya tidak terlalu menekannya pada servis saya, sekurang-kurangnya. Saya tidak melakukan yang terbaik hari ini. Dia dapat bermain pada servis saya. Dia berkhidmat dengan lebih baik. Ia seperti sedikit daripada segala-galanya.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment