Rybakina yang kurang masak menyasarkan gelaran Wimbledon berturut-turut

Donna

LONDON, 4 Julai — Elena Rybakina membida untuk menjadi wanita kedua dalam dekad lalu untuk memenangi gelaran Wimbledon berturut-turut ketika dia memulakan kempennya di Kelab All England pada hari Selasa, tetapi persiapannya telah terjejas teruk akibat penyakit. .

Pilihan ketiga itu membuka pertahanannya menentang pemain ranking ke-49 dari Amerika, Shelby Rogers dan akan mencari untuk menyaingi Serena Williams – yang memenangi gelaran Wimbledon keenam dan ketujuh pada 2015 dan 2016.

Bagaimanapun, pemain Kazakhstan yang beraksi besar itu hanya bermain dua perlawanan di atas rumput berikutan penarikan diri pusingan ketiga Terbuka Perancis kerana penyakit virus, yang turut memaksanya menarik diri daripada acara pemanas badan di Eastbourne bulan lalu.

“Persediaan yang kami lakukan, saya akan katakan ia bagus, tetapi masih bukan jumlah jam dan kerja yang kami mahu lakukan,” kata Rybakina kepada pemberita menjelang kejohanan.

“Saya fikir kami telah melakukan yang maksimum yang kami mampu. Ia tidak mudah selepas Terbuka Perancis kerana satu minggu saya tidak melakukan apa-apa, kemudian saya perlahan-lahan bermula. Ia sukar.”

Rybakina mempunyai kelebihan 3-2 head-to-head ke atas Rogers, tetapi dengan juara bertahan telah memenangi kedua-dua pertemuan sebelumnya di gelanggang rumput, dia akan mengambil kelebihan dalam pertemuan itu.

Jadual perseorangan wanita yang penuh aksi pada hari Selasa turut menampilkan juara Terbuka Australia Aryna Sabalenka menentang Panna Udvardy dari Hungary, manakala finalis tahun lalu yang kalah Ons Jabeur menentang Magdalena Frech dari Poland.

Pilihan kelapan dari Greece, Maria Sakkari akan menentang pemain Ukraine, Marta Kostyuk, dengan pemenang dua kali Wimbledon, Petra Kvitova dari Republik Czech turut beraksi.

Alcaraz berkeyakinan tinggi

Dalam undian lelaki, pemain nombor satu dunia Carlos Alcaraz akan berusaha untuk menambah gelaran Kelab Ratu dan mengekalkan momentum positif gelanggang rumput sambil memburu gelaran Grand Slam kedua.

“Saya memulakan Queen’s tanpa jangkaan untuk memenanginya, dan saya memenanginya. Keyakinan itu bertambah banyak,” kata pemenang Terbuka AS Alcaraz kepada pemberita. “Harapan saya tinggi. Saya fikir saya akan dapat memberi tekanan kepada pemain lain, malah (Novak) Djokovic.”

Daniil Medvedev, yang mara ke pusingan keempat pada 2021 sebelum terlepas kejohanan tahun lalu kerana larangan ke atas pemain Rusia dan Belarus, berdepan pemain Britain Arthur Fery manakala pemain Greece Stefanos Tsitsipas menentang bekas juara Terbuka AS Dominic Thiem.

Salah satu acara kemuncak pada hari Selasa ialah pertembungan antara dua pemain bukan pilihan, dengan bekas pemain nombor satu dunia Andy Murray menentang pemain wildcard Ryan Peniston dalam pertembungan seluruh Britain di Gelanggang Tengah. — Reuters

Related Post

Leave a Comment