Rumah produksi Malaysia mengakhiri pertandingan filem pendek pencegahan penipuan antarabangsa, lebih RM500,000 diberikan kepada pemenang (VIDEO)

Donna

KUALA LUMPUR, 20 Jun — Syarikat produksi tempatan SunStrong Entertainment telah menamatkan Peraduan Filem Pendek Pencegahan Penipuan di Beijing, China.

Peraduan yang bermula pada November tahun lepas telah menerima lebih 80 penyertaan dalam dua kategori (Kategori Terbuka dan Pelajar) daripada pembikin filem baru dari Malaysia dan China.

Susulan majlis penganugerahan hujung minggu lalu, sejumlah AS$128,000 (RM590,656) telah dianugerahkan kepada sepuluh penyertaan tersenarai pendek dari setiap kategori yang merangkumi beberapa karya buatan Malaysia.

Dengan tema Sumbangkan Bakat Anda untuk Mencegah Penipuanperaduan itu bertujuan untuk meningkatkan kesedaran tentang pencegahan penipuan melalui pembikinan filem.

“Karya-karya ini bukan sahaja menunjukkan kreativiti dan bakat peserta tetapi juga kepentingan peraduan ini kerana kita dapat melihat bahawa masyarakat secara amnya mengambil berat tentang kelaziman penipuan,” kata pengasas SunStrong Entertainment, Jment Lim.

Juri termasuk pembuat filem Malaysia yang memenangi anugerah Chong Keat Aun dan pembuat filem dokumentari pemenang Oscar Ruby Yang.  — Gambar ihsan SunStrong Entertainment

Juri termasuk pembuat filem Malaysia yang memenangi anugerah Chong Keat Aun dan pembuat filem dokumentari pemenang Oscar Ruby Yang. — Gambar ihsan SunStrong Entertainment

Tempat pertama dalam Kategori Terbuka dimenangi Tolong (China), yang menggondol AS$50,000 (RM230,725) dengan entri yang memfokuskan kepada kisah mangsa penipuan telefon.

Tempat kedua dianugerahkan kepada Bad Days (Malaysia) yang menerima AS$20,000 (RM92,290), diikuti oleh Skrip (Malaysia) yang menduduki tempat ketiga untuk memenangi AS$10,000 (RM46,145).

Melengkapkan 10 teratas, tujuh penyertaan dalam kategori itu dianugerahkan AS$5,000 (RM23,073) termasuk Putih Hati, Love Chess, I’m Here for You, Susan, Pohon Wang, Bungkam dan Keinginan.

Pemenang Kategori Terbuka berpeluang menyerahkan cadangan filem mereka kepada SunStrong Entertainment untuk peluang mendapat geran filem AS$1 juta (RM4.61 juta).

Bagi Kategori Pelajar, hadiah pertama sebanyak AS$5,000 (RM23,073) menjadi milik Janji Selamanya (China) yang tertumpu kepada seorang graduan muda yang akhirnya menjadi mangsa penipuan pekerjaan.

Tempat kedua pergi ke Terperangkap (Malaysia) yang dianugerahkan AS$3,000 (RM13,844) dan tempat ketiga dimenangi singki (Malaysia), memperoleh sejumlah AS$1,500 (RM6,922) dalam memenangi hadiah.

Sejumlah AS$500 (RM2,307) telah diberikan kepada tujuh penyertaan yang lain yang menang dalam kategori yang termasuk Pekerjaan Jauh, Pemandangan Yang Tidak Boleh Disentuh, Kisah Cinta Catherine, Harga Telanjang, Jika dan Operasi Anti Penipuan.

Peraduan yang dianjurkan bersama oleh Horizon Corporate Volunteer Consultancy China itu turut menampilkan panel juri yang merangkumi pembikin filem Malaysia yang memenangi anugerah Chong Keat Aun dan pembikin filem dokumentari pemenang Oscar Ruby Yang.

Filem pendek tersedia untuk ditonton di sini.

Tags

Related Post

Leave a Comment