Rumah fesyen Aelis upcycling tutus untuk Paris Opera

Donna

PARIS, 7 Julai — Jenama couture yang berfokuskan ekologi Aelis mengumumkan kerjasama dengan Opera Paris untuk mengitar semula tutus menjadi pakaian dan kostum baharu yang ditempah khas pada pertunjukan minggu fesyennya semalam.

Pengasas Aelis, Sofia Crociani berkata, pada mulanya dia mendapat inspirasi untuk koleksi baharu dengan biji dandelion, yang mengingatkannya pada tutus balet.

Itu menyebabkan dia pergi berjumpa rakan di jabatan kostum Opera Paris, yang memberinya beberapa tutus vintaj yang tidak lagi digunakan.

“Mereka hebat — saya kata jangan buang ini,” katanya kepada AFP. “Kami mengambilnya dan mengukir beberapa kepingan baharu daripadanya.”

“Anda boleh merasakan kisah mereka dalam setiap tutu – pergerakan dan kuasa yang mereka alami,” katanya.

Crociani, bekas kolaborator Karl Lagerfeld, mempersembahkan beberapa pakaian yang dihasilkan dalam pertunjukan couturenya, dipentaskan di kelab malam di tengah Paris.

Ia ditunjukkan bersama-sama ciptaan pereka Itali yang biasanya ringan dan terapung dalam mousseline sutera organik dan tulle, bersama-sama dengan pakaian sutera dan jaket satin.

Ciptaan tutu kini akan kembali ke Opera Paris sebagai pakaian untuk pertunjukan hari warisan istimewa pada bulan September, katanya, dengan rancangan untuk meneruskan pertukaran pada masa hadapan.

“Ia adalah peringkat pertama projek baharu. Opera sangat terlibat dengan kitar semula. Sesuatu yang akan dibuang, kita boleh melakukan sesuatu yang indah, dan saya rasa ini menghantar mesej penting,” kata Crociani.

“Kemampanan datang daripada mendekati setiap bahagian seperti harta karun. Jika anda berbuat demikian, anda faham ia tidak boleh dibuang begitu sahaja, dan jika anda tidak mahu lagi, anda mesti memberikannya kepada orang lain yang akan menghargainya,” tambahnya. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment