Rublev mendahului kepulangan Wimbledon Rusia dengan kemenangan mudah

Donna

Malay Mail

LONDON, 3 Julai — Andrey Rublev menjadi pemain Rusia pertama mara ke pusingan kedua di Wimbledon apabila pilihan ketujuh itu menewaskan pemain Australia Max Purcell 6-3 7-5 6-4 hari ini.

Rublev adalah salah seorang daripada 17 pemain Rusia dan Belarus dalam undian perseorangan lelaki dan wanita selepas mereka digantung pada 2022 berikutan pencerobohan Rusia ke atas Ukraine.

Wimbledon adalah satu-satunya daripada empat kejohanan Grand Slam yang mengharamkan pemain Rusia dan Belarus tahun lalu — keputusan yang menyebabkan mata ranking diambil dari acara itu oleh kedua-dua ATP dan WTA Tours.

Sebagai sebahagian daripada kepulangan mereka, pemain dari dua negara bermain sebagai neutral dan mesti menandatangani “penepian” yang berjanji untuk tidak menyokong rejim Presiden Rusia Vladimir Putin.

Pemain tidak dibenarkan menerima pembiayaan negara atau mendapat tajaan daripada syarikat Rusia atau Belarusia.

Rublev, yang menulis “No War” pada lensa kamera pada kejohanan sejurus selepas Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022, telah mendapat sambutan hangat oleh orang ramai di Gelanggang Tiga yang berangin.

Dia kelihatan selesa di atas rumput sambil membuktikan kelas di atas Purcell yang berada di kedudukan ke-64 untuk mara ke pusingan kedua.

“Sangat gembira dapat kembali ke sini selepas dua tahun,” kata Rublev di mahkamah. “Saya gembira memenangi perlawanan pertama saya. Untuk bermain di London ia satu perasaan yang istimewa. Untuk bermain pada pukul 11 ​​pagi dan mempunyai stadium penuh ia adalah dua kali istimewa.”

Rublev, yang mara ke pusingan keempat pada 2021, ketinggalan 5-2 pada set kedua sebelum kembali ke permainan garis dasar yang agresif dan dia tidak pernah menoleh ke belakang. — Reuters

Related Post

Leave a Comment