Ronaldo ‘tidak akan pernah berputus asa’ bermain untuk Portugal

Donna

LISBON, 20 Jun — Cristiano Ronaldo berkata semalam dia “tidak akan berputus asa” bermain untuk Portugal ketika dia bersedia untuk membuat penampilan antarabangsa ke-200 menentang Iceland dalam kelayakan Euro 2024.

Pemain berusia 38 tahun itu mencipta rekod antarabangsa lelaki baharu apabila dia memenangi cap ke-197 menentang Liechtenstein pada Mac.

“Saya tidak akan berputus asa untuk datang ke sini (ke pasukan kebangsaan Portugal), kerana ia sentiasa mimpi,” katanya pada sidang media di Reykjavik menjelang perlawanan hari ini.

“Mencapai 200 perlawanan antarabangsa bukan untuk sesiapa sahaja, ia menunjukkan rasa cinta yang saya miliki untuk negara saya dan pasukan saya.”

Ronaldo telah menjaringkan empat gol dalam tiga perlawanan sejak Roberto Martinez mengambil alih jawatan jurulatih Portugal awal tahun ini, tetapi gagal menjaringkan gol dalam kemenangan 3-0 ke atas Bosnia dan Herzegovina minggu lalu.

“Adalah menakjubkan untuk menobatkan perlawanan antarabangsa ke-200 saya dengan satu gol,” tambah Ronaldo, penjaring rekod antarabangsa lelaki sepanjang masa dengan 122 gol.

“Saya tidak mengejar rekod, mereka mengejar saya. Saya gembira kerana ia adalah sebahagian daripada motivasi saya untuk terus berada di peringkat tertinggi bersama pasukan.

“Ia sesuatu yang saya tidak pernah fikir saya akan capai.”

Martinez mengesahkan bahawa penyerang itu, yang kini bermain untuk Al-Nassr di Arab Saudi, akan memulakan permainan.

“Seorang pemain mencapai 200 perlawanan, itu unik,” kata bekas bos Belgium itu.

“Ia adalah sumber kebanggaan untuk bola sepak Portugis.”

Portugal sudah pun menuju ke tempat ke Euro tahun depan di Jerman, menduduki tangga teratas Kumpulan J selepas menjaringkan 13 gol tanpa balas dalam tiga kemenangan berturut-turut. — AFP

Related Post

Leave a Comment