Ronaldo memberikan Portugal kemenangan lewat pada penampilan antarabangsa ke-200

Donna

REYKJAVIK, 20 Jun ― Cristiano Ronaldo menjaringkan gol lewat yang menakjubkan ketika Portugal menewaskan Iceland 1-0 hari ini untuk melanjutkan rekod sempurna mereka dalam kelayakan Euro 2024 Kumpulan J pada malam bersejarah bagi penyerang itu yang menjadi pemain pertama membuat 200 penampilan antarabangsa.

Ronaldo sudah memegang rekod untuk kebanyakan penampilan antarabangsa apabila dia mengatasi pemain Kuwait Bader Al-Mutawa, yang memegang rekod 196 perlawanan, semasa perlawanan kelayakan Euro 2024 Portugal menentang Liechtenstein pada Mac.

Portugal bergelut untuk memecahkan kebuntuan menentang Iceland tetapi meningkatkan tekanan selepas Willum Thor Willumsson dilayangkan kad kuning kedua selepas terjahan kasar ke atas pemain gantian Goncalo Inacio pada minit ke-81.

Ronaldo terpaksa menunggu dua minit untuk meraikan kemenangan apabila pengadil terlebih dahulu menolak rembatan jarak dekatnya pada minit ke-89 kerana ofsaid, tetapi gol itu diberikan selepas ulangan VAR menunjukkan dia berada di bahagian tepi.

Ia adalah gol ke-123 Ronaldo untuk Portugal, memanjangkan rekodnya sebagai penjaring gol antarabangsa sepanjang masa.

Keputusan itu menyebabkan Portugal mendahului dengan 12 mata, dua mata di hadapan pasukan tangga kedua Slovakia, yang menang 1-0 di tempat lawan kepada Liechtenstein pada awal Selasa.

Portugal bermula dengan lebih agresif tetapi Iceland perlahan-lahan mengawal dan mempunyai dua peluang besar untuk mendahului pada separuh masa pertama menerusi pemain pertahanan Victor Palsson dan pertahanan penuh Hordur Magnusson.

Tetapi Portugal bertindak balas selepas rehat dan beransur-ansur memasuki permainan, dengan gol Ronaldo memastikan mata. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment