Rome’s Pantheon mengenakan bayaran untuk kemasukan pelancong

Donna

ROME, 4 Julai — Pantheon yang berusia 2,000 tahun di Rom mula mengenakan bayaran untuk masuk Isnin, dengan pelancong membayar €5 (RM25) untuk melihat tapak kebudayaan Itali yang paling banyak dikunjungi.

Bangunan itu, salah satu yang tertua dan paling disayangi di bandar itu, kini merupakan sebuah gereja yang disucikan dan sebahagian daripada hasil jualan tiket akan disalurkan ke keuskupan Rom, manakala selebihnya akan disalurkan kepada kementerian kebudayaan.

Orang bawah umur dan penduduk Rom dikecualikan daripada membayar.

Caj baharu itu “tidak akan menghalang ramai orang datang melawat”, pelawat Perancis Camille Piallat meramalkan, ketika dia beratur untuk membeli tiketnya di bawah sinar matahari.

Jurutera Tim Witte, yang melawat dari Amerika, memberitahu AFP dia berpendapat €5 adalah harga yang “sangat berpatutan”.

Gereja-gereja utama lain di Rom, termasuk Basilika St Peter, bebas untuk dikunjungi, tetapi muzium dan monumen seperti Colosseum diberi tiket.

Salah satu peninggalan Rom purba yang paling dipelihara, Pantheon terkenal dengan kubahnya yang luar biasa, yang berukuran 43 meter diameter dan termasuk bukaan bulat di mana cahaya dan kadang-kadang hujan turun.

Ia dibina sebagai kuil pada abad pertama SM sebelum dibina semula secara radikal di bawah Maharaja Hadrian pada permulaan abad kedua Masihi.

Selepas jatuh ke dalam pengabaian, ia diberi kehidupan baru selepas ditahbiskan sebagai gereja pada abad ketujuh di bawah Pope Boniface IV. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment