Rombakan diagnosis Alzheimer merangkumi skala penilaian yang serupa dengan kanser

Donna

CHICAGO, 17 Julai — Pakar penyakit Alzheimer merombak cara doktor mendiagnosis pesakit dengan gangguan otak progresif — jenis demensia yang paling biasa — dengan mencipta skala penilaian tujuh mata berdasarkan perubahan kognitif dan biologi pesakit.

Garis panduan yang dicadangkan, yang didedahkan oleh pakar semalam dalam laporan yang dikeluarkan pada persidangan Persatuan Alzheimer di Amsterdam, merangkumi sistem pementasan berangka yang menilai perkembangan penyakit serupa dengan yang digunakan dalam diagnosis kanser. Mereka juga menghapuskan penggunaan istilah seperti ringan, sederhana dan teruk.

Rombakan — menggantikan garis panduan yang dikeluarkan pada 2018 — didorong oleh peningkatan ketersediaan ujian yang mengesan protein utama berkaitan Alzheimer seperti beta amyloid dalam darah dan rawatan baharu yang memerlukan pengesahan patologi penyakit sebelum digunakan.

Sistem baharu itu direka bentuk agar lebih tepat dan lebih mencerminkan penyakit asas seseorang, menurut Dr. Clifford Jack dari Mayo Clinic di Rochester, Minnesota, pengarang utama laporan yang ditaja oleh Persatuan Alzheimer dan Institut Penuaan Kebangsaan, sebuah sebahagian daripada Institut Kesihatan Nasional kerajaan AS.

Perubahan itu berlaku pada masa doktor sedang bersiap sedia untuk mengenal pasti dan merawat pesakit dengan ubat Eisai dan Biogen Leqembi, yang memenangi kelulusan Pentadbiran Makanan dan Dadah bulan ini, dan donanemab ubat eksperimen Eli Lilly, yang kini di bawah semakan FDA.

“Kami benar-benar memasuki era perubatan yang lebih diperibadikan, di mana kami mula memahami bahawa terdapat biomarker tertentu yang dinaikkan ke tahap tertentu pada orang dalam peringkat yang berbeza,” kata Dr. Maria Carrillo, ketua pegawai saintifik untuk Persatuan Alzheimer.

Di bawah pendekatan diagnostik baharu, pesakit akan menerima skor 1 hingga 7 berdasarkan kehadiran biomarker penyakit yang tidak normal dan tahap perubahan kognitif. Sistem ini juga merangkumi empat peringkat biologi berperingkat a, b, c dan d. Sebagai contoh, Peringkat 1a ialah apabila seseorang itu tidak bergejala sepenuhnya tetapi mempunyai biomarker yang tidak normal.

“Tahap 1a benar-benar permulaan bukti bahawa seseorang mempunyai penyakit itu,” kata Jack.

Dalam Peringkat 2, seseorang individu mungkin mempunyai biomarker yang tidak normal dan perubahan yang sangat halus dalam kognisi atau tingkah laku. Peringkat 3 adalah kira-kira bersamaan dengan peringkat prasimptomatik semasa yang dikenali sebagai kemerosotan kognitif ringan, manakala peringkat 4, 5, dan 6 adalah bersamaan dengan demensia ringan, sederhana dan teruk.

Skala baharu ini juga termasuk Peringkat 0 untuk orang yang membawa gen yang menjamin mereka akan menghidap Alzheimer. Kategori ini termasuk penghidap Sindrom Down, 75 peratus daripadanya menghidap Alzheimer apabila dewasa.

Memperhatikan persamaan sistem baharu dengan peringkat kanser, Jack berkata, “Tiada perkara seperti kanser payudara ringan. Ia adalah peringkat angka.” Jack juga menyatakan bahawa banyak keadaan lain boleh menyebabkan demensia tetapi tidak semua demensia adalah penyakit Alzheimer.

Garis panduan yang dicadangkan bertujuan untuk digunakan oleh doktor dalam amalan klinikal kerana ramai yang menghadapi prospek buat kali pertama menawarkan rawatan pesakit yang boleh melambatkan perjalanan penyakit, dan bukannya merawat gejala.

Draf garis panduan terbuka untuk semakan dan ulasan pakar dan akan disemak kemudian untuk mencerminkan input itu, menurut jurucakap Persatuan Alzheimer.

Alzheimer, yang secara beransur-ansur memusnahkan ingatan dan kemahiran berfikir, dicirikan oleh perubahan dalam otak termasuk plak beta amiloid dan neurofibrillary, atau tau, kusut yang mengakibatkan kehilangan neuron dan sambungannya.

Garis panduan 2018, yang bertujuan untuk kegunaan penyelidikan, menggabungkan teknologi sedia ada untuk mengesan protein Alzheimer berdasarkan imbasan PET otak dan ujian cecair serebrospinal, yang hanya boleh diakses melalui tusukan lumbar. Ujian sedemikian mahal dan biasanya tidak digunakan dalam amalan perubatan standard. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment