Rodri berhasrat untuk mengembalikan ‘budaya kemenangan’ Sepanyol

Donna

ROTTERDAM, 17 Jun — Pemain tengah Sepanyol, Rodri Hernandez berharap dapat memulihkan “budaya kemenangan” pasukannya dengan menewaskan Croatia esok dan memenangi Liga Negara-Negara.

Wira menjaringkan gol Manchester City dalam kemenangan final Liga Juara-Juara ke atas Inter Milan hujung minggu lalu menyatakan hanya dua pemain dalam skuad Sepanyol telah memenangi trofi bersama pasukan kebangsaan — Jordi Alba dan Jesus Navas.

Bek sayap Sevilla, Navas menjulang Piala Dunia 2010 bersama La Roja, manakala Alba adalah sebahagian daripada pasukan yang memenangi trofi terakhir Sepanyol di Euro 2012, lebih sedekad lalu.

“Ia akan menjadi sangat penting untuk menang sekali lagi, selepas sekian lama, membawa Sepanyol kembali ke mata tertinggi,” kata Rodri pada sidang akhbar hari ini, menjelang perlawanan akhir di Rotterdam.

“Kami hanya mempunyai dua pemain yang tahu bagaimana rasanya untuk menang. Ia bukan sahaja penting untuk menang tetapi untuk mencipta budaya menang, kita perlu memahami bahawa kita mempunyai peluang yang unik.

“Kami mempunyai peluang untuk menang menentang Perancis pada perlawanan akhir (2021) tetapi kami tidak dapat melakukannya. Ini akan membolehkan kami memulihkan budaya menang itu.”

Sepanyol juga mara ke separuh akhir Euro 2020 tetapi ditewaskan oleh Itali menerusi sepakan penalti.

Rodri telah menjadi tokoh penting bagi jurulatih Luis de la Fuente di bahagian tengah dan pemain Man City itu percaya dia berada pada tahap kerjaya yang tinggi.

“Saya fikir saya, dari segi kematangan, memenangi gelaran, ia adalah detik yang saya mahu lanjutkan dalam pasukan kebangsaan,” sambung Rodri.

“Kami perlu menjelaskan dengan jelas betapa pentingnya memenangi kejuaraan, ia akan menobatkan musim yang sangat istimewa untuk saya.”

Rodri akan bersemuka dengan maestro tengah Croatia, Luka Modric, yang menyinar dalam kemenangan separuh akhir pasukannya ke atas tuan rumah Belanda.

Jurulatih Sepanyol, De la Fuente menyerlahkan kualiti pasangan itu.

“Mereka kelihatan dua pemain yang luar biasa bagi saya,” kata jurulatih itu kepada pemberita.

“Saya sudah katakan, bagi saya Rodri adalah pemain tengah pertahanan terbaik di dunia. Dan Modric adalah bakat bertaraf dunia.”

Jurulatih itu berkata pemain tengah Real Madrid itu membimbangkan pasukannya, tetapi begitu juga Croatia secara keseluruhan.

“Dia meletakkan kami dalam keadaan berjaga-jaga, tetapi bukan hanya Modric – Croatia mempunyai pemain tahap yang sangat tinggi, itulah sebabnya mereka berada di tempat mereka berada,” kata De la Fuente.

“Kami perlu lebih berwaspada dengan Modric, memberi perhatian kepadanya.”

De la Fuente mengesahkan penyerang Dani Olmo cergas untuk beraksi pada perlawanan akhir di De Kuip selepas terlepas kemenangan 2-1 ke atas Itali pada Khamis di Enschede. — AFP

Related Post

Leave a Comment