Robot yang mengendalikan orkestra memukau penonton di Seoul

Donna

SEOUL, 2 Julai — Sebuah robot buatan Korea Selatan membuat penampilan sulung sebagai konduktor orkestra di hadapan orang ramai yang terjual habis di Seoul pada hari Jumaat, memukau penonton dengan persembahan yang sempurna menggantikan seorang maestro manusia.

Dinamakan “EveR 6”, robot setinggi lima kaki sepuluh inci (1.8m) itu membimbing lebih daripada 60 pemuzik Orkestra Kebangsaan Korea yang bermain alat muzik tradisional Korea.

Robot itu berjaya membimbing gubahan, secara bebas dan dengan kerjasama seorang maestro manusia yang berdiri di sebelahnya selama kira-kira setengah jam, menghiburkan lebih 950 penonton yang telah memenuhi Teater Nasional Korea.

Robot itu dihujani tepukan ketika pertama kali muncul dari bawah pentas di atas lif dan berpaling menghadap penonton sambil tunduk memberi salam.

Sepanjang persembahan, mata biru robot itu merenung tanpa berkelip ke arah pemuzik, hanya menganggukkan kepalanya mengikut masa mengikut muzik.

Pemain baru itu beraksi dengan baik pada penampilan sulungnya di pentas, kata ahli penonton.

“Saya datang ke sini bimbang sama ada robot ini boleh melakukan ini tanpa masalah,” Kim Ji-min, seorang pelajar kolej berusia 19 tahun dalam jurusan muzik, memberitahu AFP.

“Tetapi saya dapati ia sangat harmoni dengan pemuzik… Ia terasa seperti dunia baharu bagi saya.”

Walaupun terdapat persembahan muzik yang diketuai oleh konduktor robot pada masa lalu, termasuk konsert 2017 yang diketuai oleh robot YuMi di Itali, ini adalah kali pertama rakyat Korea Selatan dapat menyaksikan konduktor robotik di atas pentas.

EveR 6, yang dibangunkan oleh Institut Teknologi Perindustrian Korea yang dikendalikan kerajaan, telah diprogramkan untuk meniru pergerakan konduktor manusia melalui teknologi tangkapan gerakan.

Walau bagaimanapun, mesin itu tidak mampu mendengar atau menambah baik dalam masa nyata.

Pembangun EveR 6 kini sedang berusaha untuk membolehkan robot itu membuat gerak isyarat yang tidak diprogramkan terlebih dahulu, kata Lee Dong-wook, jurutera robot itu.

Berimprovisasi dan berkomunikasi dengan pemuzik dalam masa nyata adalah langkah besar seterusnya, kata Song Joo-ho, kolumnis muzik yang datang untuk melihat persembahan.

“Ia perlu membuat improvisasi dalam masa nyata apabila pemuzik membuat kesilapan atau perkara menjadi salah.” — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment