Robot penghantaran berautonomi sedang berjalan-jalan di Eropah

Donna

LONDON, 23 Jun — Kenderaan kecil ini dikuasakan oleh kecerdasan buatan dan direka untuk menghantar barangan runcit atau bawa pulang anda. Dan sementara percubaan robot penghantaran autonomi telah berkembang pesat di Amerika Syarikat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, mereka kini semakin meningkat di Eropah juga.

Bayangkan adegan itu. Sudah petang Sabtu, masa untuk persiapan terakhir sebelum tetamu anda tiba, tiba-tiba anda menyedari bahawa anda bukan sahaja kehilangan telur tetapi anda terlupa untuk mendapatkan jus buah-buahan untuk anak-anak, apatah lagi kerepek kentang kegemaran mereka.

Dengan beberapa ketikan pada telefon pintar anda, anda boleh memesan item yang hilang dalam masa yang singkat dan menghantarnya, bukan melalui kurier, tetapi oleh robot autonomi!

Senario yang sesuai dengan sains fiksyen ini berkemungkinan menjadi realiti dalam masa terdekat. Sudah pada masa pandemik – dalam konteks di mana penghantaran tanpa sentuh diutamakan – robot pandu kendiri kecil ini dilengkapi dengan penderia dan kamera, yang mampu membawa ke jalan raya (atau ke kaki lima) tanpa campur tangan manusia, dikesan dalam beberapa Bandar-bandar British di mana mereka telah bekerja selama beberapa tahun.

Teknologi ini dilancarkan pada 2014 oleh pengasas bersama Skype Ahti Heinla dan Janus Friis. Beribu pejabat di San Francisco, tetapi dengan pejabat pembangunan di Estonia, Finland dan UK, Starship Technologies kini mempunyai lebih empat juta penghantaran autonomi, dan orang Eropah akan mula menikmati faedahnya.

Ini kerana syarikat itu telah menjalin kerjasama dengan penyedia mobiliti bandar Bolt. Terkenal dengan penyelesaian ride-hailing dan mikromobiliti, syarikat itu telah berkembang ke sektor penghantaran runcit dan makanan dengan Bolt Food.

Satu cara untuk syarikat itu, kini terdapat di 45 negara dan 500 bandar di seluruh dunia, untuk mempelbagaikan aktivitinya dalam konteks di mana terdapat banyak pesaing dalam mobiliti bandar.

Walaupun sektor penghantaran makanan di Eropah sebahagian besarnya didominasi oleh Uber Eats, Deliveroo dan Just Eat, syarikat pemula boleh memperoleh kelebihan daya saing dengan menawarkan penghantaran autonomi yang sempurna. Sesungguhnya, Bolt telah mengumumkan pelancaran penghantaran barangan runcit dan makanan menggunakan kenderaan kecil pintar ini. Satu program perintis telah digunakan di Tallinn, ibu negara Estonia.

Walau bagaimanapun, Bolt bukan satu-satunya syarikat yang menggunakan penghantaran autonomi. Awal tahun ini, gergasi runcit Carrefour mula menguji penghantaran barangan runcit di Brussels menggunakan robot kecil pandu sendiri daripada syarikat Britain Delivers.Ai. Peruncit itu berbangga sebagai yang pertama di Eropah untuk menguji peranti khusus ini, yang boleh dilancarkan dengan lebih meluas jika maklum balas positif.

Di Amerika Syarikat, pelajar di kampus universiti sudah biasa dengan robot Cartken, yang menghantar bawa pulang yang dipesan di Grubhub. Syarikat California itu juga telah memeterai perkongsian dengan Uber Eats untuk memenuhi selera penduduk Miami. Sementara itu, gergasi penghantaran makanan itu menyediakan perkhidmatan kepada pelanggan Los Angeles dengan robot autonomi daripada Serve Robotics.

Amazon telah pun bekerja dalam bidang itu pada 2019 dengan robot Pengakap kecilnya, yang telah mula menjelajah bandar-bandar Amerika sebelum firma itu secara tiba-tiba menghentikan eksperimennya.

“Semasa ujian lapangan terhad Scout kami, kami berusaha untuk mencipta pengalaman penghantaran yang unik, tetapi mengetahui melalui maklum balas bahawa terdapat aspek program yang tidak memenuhi keperluan pelanggan,” kata jurucakap peruncit dalam talian itu. The Verge pada 2022. — ETX Studio

Related Post

Leave a Comment