Roblox memperkenalkan kandungan sekatan umur untuk lebih 17-an

Donna

SAN FRANCISCO, 23 Jun — Platform permainan video Roblox, yang dipuja oleh anak-anak muda, mengambil giliran yang lebih dewasa, kini membolehkan pengguna membina kandungan pada tema yang lebih dewasa. Daripada keganasan dan percintaan kepada alkohol dan jenaka kasar, inilah perkara yang kini boleh anda lakukan di Roblox jika anda berumur lebih dari 17 tahun.

Roblox tahu bahawa penggunanya semakin tua. Menurut datanya, kumpulan umur 17-24 adalah yang paling pesat berkembang di platform. “Pada 2022, 38% daripada pengguna aktif harian kami berumur 17 tahun ke atas,” jelas Roblox dalam catatan blog.

Untuk terus menarik minat pengguna mudanya apabila mereka dewasa, Roblox telah memutuskan untuk membenarkan penciptaan kandungan yang bertujuan untuk pemain yang lebih matang. Kandungan ini mungkin termasuk pengambilan alkohol, tingkah laku mabuk, rujukan kepada subjek romantis tetapi bukan seksual, keganasan realistik dan pertumpahan darah.

Hanya pemain yang berumur sekurang-kurangnya 17 tahun, dan yang profilnya telah disahkan, akan dapat mencipta dan menikmati pengalaman baharu ini. Pemain bawah 17 tahun tidak akan dapat mengaksesnya. Sebagai tambahan kepada dua kategori sedia ada — “9 dan lebih lama” dan “13 dan lebih lama” — pengguna Roblox kini boleh memilih kategori “17 dan lebih lama” untuk menikmati kandungan baharu ini. “Kini, pencipta akan dapat menawarkan pengalaman untuk mereka yang berumur 17 tahun ke atas yang menampilkan tema dan jalan cerita yang lebih matang seperti dalam rancangan TV atau komedi berdiri. Pengalaman ini mungkin mengandungi lebih banyak keganasan, darah, atau jenaka kasar, “kata platform itu. Ambil perhatian bahawa walaupun tema cinta atau percintaan kini dibenarkan, kandungan seksual masih dilarang, begitu juga kebogelan dan perbualan seksual yang eksplisit.

Menurut laman web Roblox, pemain berumur antara 9 dan 13 tahun boleh mengakses kandungan dengan darah yang tidak realistik, keganasan dan jenaka kasar yang sederhana, dan menonton kandungan perjudian tetapi tidak boleh memainkannya. “Kami mahu Roblox mensimulasikan dan bahkan melampaui apa yang mungkin di dunia nyata. Contohnya, apabila sebuah keluarga menghadiri acara sukan, ada sesuatu di stadium untuk semua orang lakukan. Tetapi sesetengah kawasan ini mungkin terlarang untuk golongan muda. Namun, apabila mereka semakin tua, mereka akan dapat mengakses kawasan tersebut dan kami mahu meniru dinamik itu pada Roblox.”

Untuk memanfaatkan peringkat umur baharu ini, pemain perlu memenuhi syarat tertentu. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, pemain perlu mengesahkan profil mereka dan, terutama sekali, umur mereka, dengan mengambil swafoto dan memberikan gambar dokumen ID yang dikeluarkan kerajaan. Walaupun mengesahkan profil pengguna rangkaian sosial menggunakan dokumen rasmi telah menjadi subjek perdebatan, Roblox berpuas hati dengan sistemnya sendiri, malah menyebut kemungkinan menambah kaedah pengesahan umur yang lain pada masa hadapan.

Berita baik tambahan untuk pengguna berumur 17 tahun ke atas ialah mereka berpotensi memperoleh wang daripada ciptaan mereka: “Kami berharap dapat memberi inspirasi kepada mereka untuk membina pengalaman warga emas dengan menyerlahkannya dalam alat pengesyoran kami semata-mata kepada mereka yang berumur sekurang-kurangnya 17 tahun. Ini bermakna pencipta akan mempunyai peluang baharu untuk meningkatkan penglibatan dan potensi pendapatan,” kata Roblox. — Studio ETX

Related Post

Leave a Comment