RM30 juta tiang bendera tidak sedap, kata Sarawak Dapsy

Donna

MIRI, 20 Jun — Pemuda Sosialis Parti Tindakan Demokratik Sarawak (Dapsy) melihat samar-samar mengenai tiang bendera tertinggi yang didirikan di ibu negeri itu menelan belanja RM30 juta, berkata wang itu lebih baik dibelanjakan untuk lebih banyak projek praktikal dan program pembasmian kemiskinan di negeri ini.

Ketua negerinya Peter Hee dalam satu kenyataan menggesa kerajaan negeri untuk mengukur faedah tiang bendera kepada mata pencarian rakyat.

“Daripada membazir wang dan membelanjakan RM30 juta untuk membina tiang bendera yang tiada kegunaan praktikal, lebih baik wang itu digunakan untuk rakyat, yang merupakan perkara paling praktikal untuk memberi manfaat kepada rakyat,” katanya.

Sambil mengakui tiang bendera itu boleh digunakan untuk mempamerkan perpaduan dan kebanggaan Sarawak sebagai negeri yang progresif dan harmoni serta mercu tanda yang menarik pelancong dan pelabur, beliau berkata tanda harga RM30 juta adalah sangat tinggi.

“Saya berharap apabila kerajaan membina bangunan simbolik seperti ini, ia akan menjadi sederhana dan rasional, dan memastikan kos projek ini berpatutan dan tidak akan menyebabkan kerosakan kepada kawasan lain yang memerlukan dana segera.”

Hee berkata, kerajaan dalam memperuntukkan dana perlu mengambil kira pelaburan dalam projek yang boleh memberi manfaat secara langsung kepada rakyat dan pelbagai faktor termasuk pembangunan ekonomi, infrastruktur, pendidikan, penjagaan perubatan dan kebajikan sosial bagi meningkatkan kualiti hidup dan daya saing negara.

Beliau menyeru 76 anggota Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) kerana gagal menangani kesan ekonomi teruk yang dihadapi rakyat dan mengurangkan beban rakyat.

Beliau mendakwa bahawa wakil rakyat yang dipilih secara demokrasi ini sedar bahawa tiang bendera tidak diperlukan, dan wang itu dibelanjakan secara salah, tetapi mereka tidak berani bersuara.

Beliau berkata maklum balas dan pendapat orang ramai perlu dicari sebelum membuat sebarang keputusan mengenai perbelanjaan kerajaan.

Hee mencadangkan kerajaan Sarawak mengutamakan projek yang memberi impak langsung dan praktikal seperti reformasi pendidikan, pembinaan infrastruktur penjagaan kesihatan dan peningkatan kebajikan masyarakat.

Ini akan meningkatkan keadaan hidup rakyat dan menyediakan perkhidmatan dan faedah awam yang lebih baik, tambahnya.

Dapsy juga mencadangkan pelaburan untuk pendidikan dan latihan kemahiran, menambah baik peluang pekerjaan, meningkatkan pendapatan dan taraf hidup. — Borneo Post Online

Related Post

Leave a Comment