Rice meninggalkan West Ham di tengah-tengah hubungan Arsenal

Donna

LONDON, 15 Julai — West Ham United mengumumkan pemergian pemain tengah England, Declan Rice dengan bayaran perpindahan rekod Britain, kata kelab Liga Perdana itu hari ini.

Pemain berusia 24 tahun itu meninggalkan kelab itu di tengah-tengah hubungan dengan Arsenal, baru-baru ini membimbing West Ham merangkul kejuaraan Liga Persidangan Eropah dan menduduki tempat ke-14 dalam liga utama Inggeris.

“Semua orang di West Ham United sepatutnya berbangga dengan peranan yang telah kami lakukan dalam perjalanannya daripada Akademi Bola Sepak di Chadwell Heath untuk menjadi pemain muda paling berharga dalam bola sepak Inggeris,” kata pengerusi bersama West Ham David Sullivan dalam satu kenyataan.

Rice membuat penampilan sulung seniornya untuk The Hammers pada 2017 dan terus membuat lebih 240 penampilan untuk kelab itu. Dia dinamakan kapten selepas persaraan Mark Noble tahun lalu.

Rice mempunyai baki satu tahun dalam kontrak West Hamnya, bersama-sama dengan pilihan lanjutan satu tahun.

“Saya ingin menjelaskan kepada penyokong kami bahawa kami tidak mahu menjual Declan. Kami mahu membina pasukan kami di sekelilingnya dan membuat satu siri tawaran kontrak jangka panjang yang lebih baik untuk menjamin masa depannya,” tambah Sullivan.

“Bagaimanapun, sebaik sahaja Declan menyatakan dengan jelas bahawa dia ingin berpindah dan mencari cabaran baharu, Kelab merasakan adalah tidak wajar untuk menghalangnya, bertindak demi kepentingan West Ham United.”

Rice, yang memulakan karier mudanya di akademi Chelsea sebelum berpindah ke West Ham pada usia 14 tahun, akan meninggalkan kelab timur London itu selepas 10 tahun.

“Saya tahu dari saat pertama saya masuk ke Chadwell Heath (tempat latihan) bahawa saya telah menemui tempat lain yang boleh saya hubungi,” kata Rice dalam mesej yang panjang lebar kepada peminat West Ham.

“Saya melihat ke belakang sekarang dan menyedari betapa pentingnya masa saya di Chadwell Heath dalam membentuk saya, sebagai pemain bola sepak dan sebagai seorang lelaki… Saya mendapati tempat yang sesuai untuk membina keyakinan saya, membolehkan fokus, keazaman dan cita-cita saya berkembang.

“Saya mahu anda tahu betapa sukarnya keputusan saya untuk meninggalkan persekitaran yang sangat saya sayangi dan sayangi. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, ia hanya mengenai cita-cita saya untuk bermain di peringkat tertinggi permainan.”

Rice dikaitkan dengan perpindahan ke skuad kendalian Mikel Arteta ketika Arsenal ingin merapatkan jurang di tangga teratas liga selepas menamatkan saingan di tempat kedua kepada pemenang treble Manchester City pada musim lalu.

Arsenal akan kembali ke Liga Juara-Juara buat kali pertama sejak 2016-17. — Reuters

Related Post

Leave a Comment