Rice mengesahkan Hammers keluar ketika rekod Inggeris berpindah ke Arsenal semakin hampir

Donna

LONDON, 15 Julai — Declan Rice berkata keinginannya untuk bermain di “peringkat paling tinggi” terletak di sebalik keputusannya meninggalkan West Ham ke Arsenal dalam perpindahan yang bakal menjadikannya pemain bola sepak Inggeris paling mahal dalam sejarah.

Pemain tengah England berusia 24 tahun itu menjelaskan hari ini mengapa dia pergi dalam surat terbuka kepada peminat kelab.

The Hammers juga mengesahkan pemergiannya hari ini walaupun saingan London, Arsenal masih belum mengesahkan perjanjian itu, dengan bayaran £105 juta (RM622.4 juta) yang dilaporkan, telah dicapai.

Tindakan terakhir Rice sebagai pemain West Ham ialah menjadi kapten ketiga dalam sejarah mereka, di belakang pemain hebat England, Bobby Moore dan legenda kelab Billy Bonds, untuk menjulang trofi utama selepas kemenangan Liga Persidangan Eropah bulan lalu ke atas Fiorentina.

West Ham cuba mengekalkannya tetapi tarikan bola sepak Liga Juara-Juara di Arsenal terbukti terlalu kuat.

“Saya mahu anda tahu betapa sukarnya keputusan saya untuk meninggalkan persekitaran yang saya sangat sayangi dan sayangi,” kata Rice dalam suratnya kepada pengikut Hammers.

“Kelab ini dan penyokongnya akan sentiasa berada di hati saya, dan selamanya menjadi sebahagian daripada diri saya.

“Akhirnya, bagaimanapun, ia hanya mengenai cita-cita saya untuk bermain di peringkat tertinggi permainan.”

Pengerusi bersama West Ham David Sullivan berkata bulan lalu bahawa kelab itu mempunyai perjanjian dengan Rice untuk membenarkannya pergi pada jendela perpindahan pramusim selepas pemain itu menolak tawaran kontrak baharu yang lumayan.

“Saya kesal melihat Declan meninggalkan kami tetapi saya percaya bahawa semua orang di West Ham United harus sangat berbangga dengan peranan yang telah kami lakukan dalam perjalanannya dari Akademi Bola Sepak di Chadwell Heath untuk menjadi pemain muda paling berharga dalam bola sepak Inggeris, ” kata Sullivan dalam satu kenyataan.

“Saya ingin menjelaskan kepada penyokong kami bahawa kami tidak mahu menjual Declan. Kami mahu membina pasukan kami di sekelilingnya dan membuat satu siri tawaran kontrak jangka panjang yang lebih baik untuk menjamin masa depannya.”

Rice membuat 245 penampilan untuk kelab dan tunduk dengan membantu mereka memenangi piala utama pertama sejak Piala FA 1980.

Pengurus Hammers David Moyes berkata: “Saya secara peribadi ingin mengucapkan terima kasih kepada Declan atas segala yang telah dilakukannya sepanjang berada di West Ham United.

“Jelas sekali sedih apabila kita mengucapkan selamat tinggal kepada seseorang yang telah bersama kita sekian lama tetapi kita kini mesti menantikan.” — AFP

Related Post

Leave a Comment