Review POCO X5 Pro 5G RM1000 Telefon Pintar Serbaguna

Donna

Menjelang pelancaran siri wayarles terbaru itu, POCO Malaysia tiba-tiba mengumumkan bukan hanya satu telefon pintar yang diumumkan secara rasmi. Mengiringi F5, hadir POCO X5 Pro 5G pada harga yang jauh lebih berpatutan. Menjadi pengganti X3 Pro yang dikeluarkan secara rasmi lebih dua tahun lalu.

Ya, saya memanggilnya X3 Pro, kerana siri X4 Pro 5G tidak hadir secara rasmi di Malaysia. Berbanding dengan dua generasi sebelumnya, POCO nampaknya telah mengubah strateginya daripada yang benar-benar memfokuskan pada prestasi kepada tawaran telefon pintar serba boleh. Tetapi masih membawa chipset yang sesuai untuk dijemput bermain walaupun permainan berat.

POCO X5 Pro 5G

Walaupun siri ini telah menurun bilangannya, cipset pada telefon pintar POCO terbaru ini masih selesa digunakan. Ditambah dengan skrin yang jauh lebih unggul, kamera yang lebih dipercayai dan didatangkan dalam reka bentuk yang lebih premium. Menjadikan POCO X5 Pro 5G sangat menarik, terutamanya untuk telefon pintar Android RM1000.

Mempunyai perbezaan harga yang agak jauh lebih murah daripada F5, adakah varian yang satu ini lebih sesuai untuk keperluan anda? Berikut ialah ulasan lengkap POCO X5 Pro 5G.

Reka bentuk

Berbanding dengan siri POCO X sebelumnya, pada pendapat saya reka bentuk POCO X5 Pro 5G kelihatan paling bergaya, serta biasa. Dan pastinya, ini adalah telefon pintar paling nipis dan ringan dalam siri X. Ia boleh didapati dalam tiga pilihan warna berbeza iaitu hitam, biru dan kuning.

Pada pendapat saya, pilihan warna kuning adalah yang paling menarik dan sesuai untuk rakan-rakan Donna yang ingin lebih kelihatan. Sementara itu, biru boleh menjadi pilihan yang lebih tenang dan elegan. Dengan ketebalan hanya 7.9mm dan berat 181 gram, POCO X5 Pro 5G sangat selesa untuk dipegang dan mudah dimuatkan dalam poket seluar anda.

Badan itu sendiri dikuasai oleh bahan plastik-mungkin ia adalah satu kemestian, jadi ia boleh menjadi lebih ringan. Sekurang-kurangnya, kemasan pada permukaan tidak nampak murah, dengan dominasi badan belakang matte yang boleh menghalang kesan cap jari. Hanya kawasan modul kamera dibuat berkilat, sekurang-kurangnya untuk warna biru yang satu ini.

Nampak familiar? Ya, kerana POCO X5 Pro 5G sebenarnya adalah satu lagi versi Redmi Note 12 Pro 5G. Apabila diselaraskan, kedua-duanya mempunyai dimensi yang tepat, termasuk penempatan port di bahagian atas dan bawah serta modul kamera. Pembeza yang paling ketara ialah pemasukan logo POCO di bahagian belakang.

POCO X5 Pro 5G juga diperakui IP53, jadi ia tahan habuk dan percikan. Ia tidak licin di tangan, tetapi rakan-rakan Donna boleh menggunakan sarung lembut lutsinar yang disertakan dalam pakej jualan untuk perlindungan tambahan. Secara keseluruhannya, POCO X5 Pro 5G adalah salah satu telefon pintar POCO dengan reka bentuk paling hebat pada masa ini.

Skrin

Jika dibandingkan dengan POCO X3 Pro terakhir yang dikeluarkan secara rasmi di malaysia, terdapat banyak penambahbaikan yang dibawa kepada POCO X5 Pro 5G dalam sektor skrin. Buat pertama kali hadir dalam siri X, POCO menggunakan skrin Flow AMOLED, aka AMOLED fleksibel yang boleh menjadikan empat sisi bezel lebih nipis. Dengan kawasan bawah mempunyai ketebalan hanya 2.9mm.

Selain daripada kelihatan seperti perdana berkat bezel nipis, skrin POCO X5 Pro 5G juga mempunyai spesifikasi yang cukup baik. Selain daripada resolusi HD+ penuh dengan kadar segar semula 120Hz dan kadar pensampelan sentuhan 240Hz, ia juga 10-bit, aka ia boleh memaparkan lebih daripada 1 bilion warna. Mempunyai ketepatan warna yang tinggi melalui standard 100% DCI-P3.

Ditambah dengan standard HDR10+, Dolby Vision dan Widevine L1, menonton video dan penstriman daripada platform kegemaran anda daripada POCO X5 Pro 5G terasa sangat menyeronokkan. Terdapat beberapa kelemahan pada ciri AOD yang tidak boleh dihidupkan secara berterusan (maks 10 saat), dan penderia cap jari masih belum dalam paparan, aka ia masih disematkan dengan butang kuasa.

Kaca skrin POCO X5 Pro 5G dilindungi oleh Gorilla Glass 5, selain lapisan anti-calar yang telah dipasang daripada pengeluar. POCO juga telah menjalankan ujian penurunan dari ketinggian 1 meter, memastikan peranti itu mempunyai standard kekuatan yang lebih tinggi.

Kamera

POCO X5 Pro 5G hadir sebagai telefon pintar POCO rasmi pertama yang membawa sensor kamera dengan resolusi tertinggi 108MP. Penderia yang digunakan ialah ISOCELL HM2 daripada Samsung, mempunyai diameter besar 1/1.52 inci dan menyokong binning piksel 9-dalam-1, aka menghasilkan foto 12MP berkualiti tinggi.

Secara teorinya, kamera POCO X5 Pro 5G boleh mengambil cahaya dan perincian yang lebih baik. Manakala dua lagi penderia ialah 8MP ultra-lebar dan 2MP makro, selain penderia 16MP di hadapan yang boleh digunakan untuk swafoto.

Bagaimana pula dengan kualiti foto POCO X5 Pro 5G? Penderia utama cukup dipercayai untuk pelbagai keadaan, dengan pengatup dan fokus mengambil masa yang agak segera. Auto HDR agak berkesan untuk mengimbangi pendedahan foto (walaupun ia masih tahap di bawah Samsung), dan mengambil foto malam tanpa mengaktifkan mod malam masih berkualiti tinggi.

Biasanya saya hanya mengaktifkan mod malam apabila mengambil gambar menggunakan sensor ultra lebar, kerana jika tidak, foto akan menjadi agak kabur dan gelap. Terima kasih kepada set cip yang lebih unggul, saya merasakan proses mengambil foto dengan mod malam pada POCO X5 Pro 5G adalah lebih serta-merta berbanding pada Redmi Note 12 Pro 5G—walaupun sememangnya, kedua-duanya mempunyai penderia kamera yang berbeza.

Rakan Donna boleh mengakses foto lengkap daripada kamera POCO X5 Pro 5G dalam album berikut.

[su_image_carousel source=”media: 9553,9554,9555,9556,9557″ slides_style=”minimal” crop=”none” align=”center” dots=”no” link=”lightbox” image_size=”idt-bigger-thumb”]

Dalam sektor rakaman video, POCO X5 Pro 5G boleh merakam sehingga resolusi maksimum 4K 30fps daripada penderia utama, atau 1080p 60fps pada kamera hadapan dan 1080p 30fps daripada penderia ultra-lebar. Semuanya disokong oleh EIS kecuali rakaman 60fps dari kamera hadapan.

Dari segi kualiti visual, hasil rakaman video POCO X5 Pro 5G benar-benar memuaskan, dengan warna dan ketajaman yang betul, walaupun dalam keadaan dalaman. Cuma kerana ia hanya bergantung kepada EIS, apabila pencahayaan tidak banyak, kesan getaran akan kelihatan dan menjadi lebih dominan apabila keadaan pencahayaan gelap.

Ciri

Dari segi kelengkapan perkakasan, POCO X5 Pro 5G diklasifikasikan sebagai Palugada. Semua ciri kegemaran yang biasa dicari oleh pengguna Xiaomi dan POCO hadir pada telefon pintar ini. Bermula dari sensor NFC, sensor inframerah untuk kawalan elektronik, hingga bicu audio 3.5mm, ia masih ada. Apabila pesaingnya telah mula mengalih keluar ciri ini.

Kualiti audio POCO X5 Pro 5G juga agak memuaskan, baik dengan fon telinga dan dari pembesar suara stereo di bahagian atas dan bawah. Ia agak kuat dan berkualiti, walaupun output dari pembesar suara bawah terasa sedikit lebih kuat daripada bahagian atas. Hi-Res disahkan berwayar dan tanpa wayar.

Untuk antara muka, sama seperti kebanyakan telefon pintar Xiaomi dan POCO, menjalankan MIUI 14 yang malangnya masih berasaskan Android 12. POCO juga tidak menyatakan dengan jelas tentang jaminan untuk kemas kini OS masa hadapan. MIUI yang dibawakan seperti biasa memang kaya dengan ciri-ciri, tetapi ia juga perlu “dibetulkan” sana sini supaya tidak banyak bloatware atau iklan yang muncul.

Oh ya, POCO X5 Pro 5G didatangkan dalam dua pilihan memori iaitu 6 + 128GB & 8 + 256GB. Pastikan rakan Donna memilih kapasiti memori yang betul, kerana telefon pintar ini tidak menyokong kad mikroSD. Alias ​​​​hanya boleh menyambungkan dua kad nanoSIM.

Prestasi

Seperti POCO F5, cipset POCO X5 Pro 5G kedua-duanya menggunakan cip daripada Qualcomm iaitu siri Snapdragon 7. Sememangnya ia bukanlah yang terbaru aka Snapdragon 778G 5G. Dikelaskan sebagai cukup lama, tetapi diklasifikasikan sebagai kegemaran dalam kelasnya. Kerana ia boleh membentangkan prestasi kuasa tinggi dan kecekapan pada masa yang sama.

Oleh kerana cip ini sudah menggunakan fabrikasi 6nm daripada TSMC, wajarlah semasa penggunaan tanpa sarung, POCO X5 Pro 5G jarang terasa hangat walaupun ia digunakan dengan lebih intensif. Apabila bermain Genshin Impact, ia boleh berjalan agak lancar di dalam tetapan grafik rendah. Manakala untuk CoDM, anda boleh menggunakan pilihan grafik tertinggi.

Biarpun jumlahnya kelihatan menurun berbanding POCO X3 Pro, prestasi POCO X5 Pro 5G masih cukup memuaskan untuk pelbagai jenis aplikasi dan permainan yang dijalankan. Rakan Donna hanya perlu menentukan pilihan storan seperti yang saya nyatakan sebelum ini, kerana ketiadaan slot kad microSD.

Bateri

Telefon pintar POCO terkenal dengan kapasiti baterinya yang besar—faktor penting untuk dipasangkan dengan prestasi tinggi. Begitu juga, bateri POCO X5 Pro 5G mempunyai kapasiti 5,000 mAh. Cukup besar untuk peranti nipis dan ringan itu. Dengan cipset yang cekap kuasa, bagaimanakah hayat bateri?

Seperti yang rakan-rakan Donna mungkin telah meneka, POCO X5 Pro 5G diklasifikasikan sebagai sangat tahan lama, boleh digunakan untuk penggunaan lebih daripada satu hari. Sekurang-kurangnya bagi saya yang tidak banyak bermain game, tetapi mempunyai banyak akses kepada aplikasi media sosial dan kamera yang cukup berkemampuan dalam kelasnya.

Teknologi pengecasan pantas 67W pada POCO X5 Pro 5G juga cukup untuk membantu mempercepatkan proses pengecasan. Hanya dalam 30 minit, ia boleh melebihi 80%, dan cukup untuk kegunaan sepanjang hari. Manakala untuk mencapai 100% mengambil masa lebih kurang 50 minit.

Kesimpulan

Tampil bergaya, mempunyai kelebihan yang cukup menyeluruh. Saya rasa kehadiran POCO X5 Pro 5G sesuai untuk pengguna yang mencari telefon pintar serba boleh seperti POCO F4 (atau lebih baru, POCO F5), tetapi dengan tag harga yang lebih berpatutan. Ia juga boleh menjadi alternatif kepada Redmi Note 12 Pro 5G pada harga yang lebih murah sedikit.

Daripada dua pilihan varian yang ditawarkan, pada pendapat saya POCO X5 Pro 5G versi 6 + 128GB adalah yang paling menarik, kerana ia mempunyai tanda harga kurang dari RM1000. Anda sudah boleh mendapatkan telefon pintar lengkap dengan cipset induk dan reka bentuk yang tidak dikorbankan. Hanya pastikan kapasiti memori mencukupi, memandangkan ia tidak boleh dikembangkan.

Spesifikasi POCO X5 Pro 5G

[su_table]

General

Device TypeSmartphone
Model / SeriesPOCO X5 Pro 5G
Released27 June, 2023
StatusAvailable
PriceRM1.189 (6+128GB), RM1.489 (8+256GB)

 

Platform

ChipsetQualcomm SM7325 Snapdragon 778G 5G (6 nm)
CPUOcta-core (1×2.4 GHz Cortex-A78 & 3×2.2 GHz Cortex-A78 & 4×1.9 GHz Cortex-A55)
GPUAdreno 642L
RAM (Memory)6/8GB LPDDR4x
Storage128/256GB UFS 2.2
External Storage
Operating SystemAndroid 12
User InterfaceMIUI 14

 

Design

Dimensions162.9 x 76 x 7.9 mm
Weight181 gram
Design FeaturesGlass front (Gorilla Glass 5), plastic back Warna: Astral Black, Horizon Blue, POCO Yellow IP53 dust and splash resistant
Battery5000 mAh 67W fast charging (100% in 45 mins)

 

Display

Screen TypeAMOLED, 1B colours, 120Hz, 900 nits (maks)
Size and Resolution6,67″ 2400 x 1080 FHD+, Rasio aspek 20:9, 395ppi
Touch ScreenYes
FeaturesHDR10+ Dolby Vision 240Hz touch sampling rate DCI-P3 100% Sunlight Display 3.0 360 Ambient Light Sensor MEMC SGS Eye Care Display

 

Network

Network FrequencyGSM 850 / 900 / 1800 / 1900 – SIM 1 & SIM 2 3G bands HSDPA 850 / 900 / 1700(AWS) / 1900 / 2100 4G bands 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 20, 28, 32, 38, 40, 41 5G bands 1, 3, 7, 8, 20, 28, 38, 41, 77, 78 NSA
SIMDual nano SIM, dual standby
Data SpeedHSPA 42.2/5.76 Mbps, LTE-A, 5G (2+ Gbps DL)

 

Camera

Multi CameraYes (Rear)
Rear108 MP, f/1.9, (wide) 1/1.52 inch, 0.7µm, PDAF; 8 MP, f/2.2, 120˚ (ultrawide), 1/4.0 inch, 1.12µm; 2 MP, f/2.4, (macro)
Front16 MP, f/2.4, (wide), 1/3.06 inch, 1.0µm
FlashLED flash
Video4K@30fps, 1080p@30/60fps; gyro-EIS
Camera FeaturesPro Mode, RAW capture, Night mode, Vlog Mode, Dual Video,

 

Connectivity

Wi-fiWi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6, dual-band, Wi-Fi Direct, hotspot, Mendukung Wi-Fi 2×2 MIMO
Bluetooth5.2, A2DP, LE
USBUSB Type-C 2.0, USB On-The-Go
GPSYes, with A-GPS, GLONASS, BDS
HDMINo
Wireless ChargingNo
NFC
InfraredYes

 

Smartphone Features

Multimedia FeaturesStereo speakers, Hi-Res Audio, Dolby Atmos, 3,5mm audio jack
FM RadioFM radio
Web BrowserHTML5, Google Chrome
MessagingSMS (threaded view), MMS, Email, Push Email, IM
SensorsFingerprint (side-mounted), accelerometer, gyro, proximity, compass

[/su_table]

Related Post

Leave a Comment