Restoran Junior Kuppanna, menyajikan masakan asli India Selatan Kongu, dibuka di Malaysia

Donna

KUALA LUMPUR, 9 Julai — Restoran Junior Kuppanna yang terkenal, terkenal di India kerana keasliannya Kongu masakan yang berasal dari bahagian selatan tanah air, kini telah membuka restoran utamanya di Leboh Ampang di ibu kota.

R. Denes Kumar, salah seorang pemegang francais induk Junior Kuppanna di Malaysia, melahirkan rasa gembiranya atas kasih sayang yang luar biasa dan kunjungan berulang daripada pelanggan sejak dibuka pada 24 Jun.

“Kami telah berusaha sejak 2014 untuk membawa produk asli India Selatan ini Kongu masakan ke Malaysia kerana ramai rakyat Malaysia pergi ke India Selatan hanya untuk merasai masakan ini. Jadi, kami memutuskan mengapa tidak membawa masakan itu ke sini di Malaysia,” katanya kepada Bernama dalam temu bual eksklusif ketika ditemui di restoran itu, baru-baru ini.

Menonjolkan ciri unik bagi Kongu Nadu masakan, Denes menjelaskan ia adalah makanan yang kebanyakannya India Selatan dengan nasi sebagai asasnya dan koleksi resipi eksotik. Kongu Nadu merujuk kepada kawasan geografi India selatan yang terdiri daripada Tamil Nadu, selatan Karnataka dan timur Kerala, justeru gabungan masakan yang unik kepada masyarakat di sana telah menimbulkan Kongu masakan.

“Sebagai warisan, Kongu masakan adalah kaedah memasak yang digemari ramai di mana terdapat penggunaan masala dan kelapa tempatan secara liberal, memberikan rasa yang unik,” tambahnya.

Asal-usul Junior Kuppanna bermula pada tahun 1960 apabila Kuppanna dan isterinya Rukmani membuka kedai pertama di Erode, sebuah bandar di negeri Tamil Nadu, India.

Denes, seorang selebriti Malaysia yang berlakon dan menghasilkan drama komedi Tamil tempatan Pasanga siri, berkongsi bahawa menu Junior Kuppanna memenuhi keperluan kedua-duanya biryani pencinta dan peminat hidangan pedas bukan vegetarian, menawarkan pelbagai jenis hidangan asli Kongu makanan istimewa.

“Menu kami meliputi lebih 20 tandatangan Kongu hidangan yang direka untuk menjadi panas, rangup, lembut, pedas, dan berair,” tambahnya.

Denes menekankan beberapa hidangan yang menonjol di Junior Kuppanna, seperti karya kulinari, Kongu Biryani daging kambing, dan gabungan perisa dan tekstur syurga yang terdapat dalam Pichu Pota Nattukozhi (lauk ayam free range).

Dia juga mengesyorkan untuk menikmati juicy khas mereka Pallipalayam Ayam, yang pasti meninggalkan selera seseorang mengidam lebih.

“Briyani tandatangan di Junior Kuppanna, dibuat dengan seeraga samba nasi campur masala tulen dan rempah ratus, mendapat permintaan tinggi. Seeraga samba nasi memperkayakan rasa biryani dan meninggalkan rasa ringan selepas makan yang enak,” kata Denes.

Denes, yang baru mula menceburi perniagaan restoran, memberi jaminan bahawa chef terlatih Junior Kuppanna akan memastikan pemeliharaan Kongu keaslian masakan dan kualiti tanpa kompromi.

Dalam satu kenyataan berkaitan, Datuk Seri Dr C.Mahendran, seorang lagi rakan kongsi dalam pemegang francais induk Junior Kuppanna di Malaysia, menonjolkan kehadiran restoran yang semakin meluas melangkaui India.

“Junior Kuppanna kini boleh didapati di tiga negara di luar India iaitu Malaysia, Singapura dan Sri Lanka,” katanya. — Bernama

Tags

Related Post

Leave a Comment