Remaja Sabah tertunai hasrat untuk menjadi model sehari, masih mengharapkan pemindahan buah pinggang untuk menyelamatkan nyawanya

Donna

KUALA LUMPUR, 30 Jun ― Tiga kali seminggu, Jessica Magdalena Jaimis yang berusia 13 tahun meninggalkan rumahnya pada jam 4.30 pagi untuk melakukan perjalanan selama satu setengah jam dengan kereta ke Hospital Wanita dan Kanak-kanak Likas di Sabah.

Diiringi oleh kakaknya, dia telah melakukan ini sejak empat tahun lalu sejak dia pertama kali didiagnosis menghidap penyakit buah pinggang pada usia 10 tahun pada 2019.

Tetapi perjalanan ke hospital mingguan, yang memerlukan tinggal empat jam untuk dialisis setiap kali, bukanlah perkara yang paling dibenci Jessica mengenai keadaannya.

Ia mempunyai permcath berjuntai di dadanya dan tidak dapat memakai apa yang dia mahu.

Sekeping sisipan plastik dalam vena jugular luar diperlukan untuk pesakit yang memerlukan hemodialisis.

“Saya mahu memakai apa yang dipakai oleh gadis lain seusia saya,” kata Jessica, yang meminati K-pop, terutamanya (G)I-Dle, Blackpink dan Baby Monster.

“Saya mahu makan apa yang saya mahu dan saya mahu bersukan seperti rakan sekelas saya.”

Subjek kegemarannya di sekolah ialah bahasa Inggeris dan seperti remaja lain seusianya, dia gemar berdandan dan bereksperimen dengan alat solek.

Jessica dan Jeslina (kanan) berseronok di sesi pemotretan.  ― Gambar ihsan CWS Malaysia

Jessica dan Jeslina (kanan) berseronok di sesi pemotretan. ― Gambar ihsan CWS Malaysia

Tetapi berbeza dengan orang lain, Jessica yang tinggal di Tamparuli, Tuaran, yang terletak di pinggir Kota Kinabalu, mengalami kegagalan buah pinggang peringkat akhir yang bermakna buah pinggangnya tidak lagi dapat berfungsi pada tahap yang diperlukan untuk kehidupan seharian.

Dibesarkan oleh seorang bapa tunggal yang merupakan seorang mekanik dan anak bongsu daripada enam beradik, peluangnya untuk menerima pemindahan buah pinggang, rawatan kuratif untuk kegagalan buah pinggang, adalah tipis kerana ia memerlukan lebih banyak wang daripada yang mereka mampu.

Sungguhpun begitu, keluarganya tetap berharap agar Jessica dapat menjalani pemindahan itu memandangkan kakaknya Jeslina Adriana merupakan penderma organ yang sesuai.

Jeslina, 21, membantu ayah mereka mendapatkan wang dengan bekerja sambilan di pasar membantu ibu saudaranya menjual buah-buahan dan sayur-sayuran.

Jessica, yang kelihatan sihat sempurna kecuali dia mudah letih, ingin menjadi model atau penyanyi apabila dia dewasa.

Untuk merealisasikan impiannya sehari, Persatuan Hajat Kanak-Kanak Malaysia menganjurkan sesi bergambar untuknya dan membawanya membeli-belah pakaian seminggu sebelum hari besarnya.

Dia perlu berdandan, mekapnya secara profesional dan mempunyai masa dalam hidupnya bergambar dalam pakaian yang berbeza.

Penggambaran selama empat jam yang ditaja oleh Talent Shop Sabah meletihkan Jessica tetapi seperti seorang profesional sejati, dia meneruskan dengan penuh semangat, bertekad untuk memberikan semua yang dia ada.

“Paling penting bagi kami adalah memenuhi hasrat kanak-kanak dan mengembalikan senyuman ke wajah kanak-kanak itu semasa menghadapi cabaran perubatan dalam hidup mereka,” presiden CWS Malaysia Teoh Teik Hoong.

Ditubuhkan terutamanya untuk membantu kanak-kanak yang menghidap penyakit terminal dan mengancam nyawa dengan memberikan mereka hajat, Children’s Wish Society Malaysia menjangkau kira-kira 50 hingga 60 kanak-kanak setahun.

“Kami bermula 16 tahun lalu dan sejak itu, kami dikurniakan senyuman dari seluruh pelusuk negara,” katanya sambil menambah bahawa mereka mendapat kes mereka dari hospital kerajaan.

“Kami gembira kerana berpeluang memenuhi hasrat Jessica,” kata Teoh.

Beliau menambah bahawa mereka berharap dapat mengumpul dana yang mencukupi supaya dia boleh menjalani pemindahan kerana kemungkinan besar wang diperlukan untuk pergi ke hospital kerajaan KL, penginapan dan makanan.

Mereka yang ingin membantu boleh menghantar sumbangan ke akaun Bank Simpanan Nasional Jessica (12995-41-00044787-4).

Tags

Related Post

Leave a Comment