Rekod orang ramai dijangka ketika Piala Dunia Wanita bermula walaupun menembak Auckland

Donna

SYDNEY, 20 Julai ― Australia dan New Zealand akan membuka kejohanan Piala Dunia Wanita kesembilan yang dianjurkan bersama oleh kedua-dua negara hari ini, walaupun berlaku kejadian tembakan berhampiran hotel pasukan Norway di bandar terbesar New Zealand di Auckland yang menyebabkan tiga maut dan enam cedera.

Polis berkata penembak itu adalah antara mereka yang terbunuh dan bahaya daripada insiden itu telah berakhir, manakala Perdana Menteri New Zealand Chris Hipkins berkata tiada risiko kepada keselamatan negara.

Pakis Bola Sepak New Zealand akan membuka kejohanan seperti yang dirancang di Eden Park di bandar ini menentang Norway pada hari Khamis jam 7 malam waktu tempatan (0700 GMT), dalam apa yang mungkin mengatasi penonton terbesar negara tuan rumah sebelum ini untuk perlawanan bola sepak antarabangsa.

“Semua orang bangun dengan cepat apabila helikopter itu berlegar di luar tingkap hotel dan sejumlah besar kenderaan kecemasan tiba – pada mulanya kami tidak tahu apa yang berlaku, tetapi akhirnya terdapat kemas kini di TV dan media tempatan,” kapten Norway Maren Mjelde dipetik sebagai berkata oleh akhbar Verdens Gang.

The Matildas akan memulakan kempen mereka menentang Republik Ireland pada 1000 GMT di hadapan penonton yang menjual kira-kira 70,000 peminat di Stadium Australia di Sydney – rekod kehadiran untuk perlawanan bola sepak wanita di negara itu.

Wanita telah diharamkan daripada kemudahan rasmi di England, rumah permainan, sehingga tahun 1970, dan pemain wanita menghadapi diskriminasi yang sama di banyak negara lain.

Tetapi sukan ini telah mencapai kemasyhuran yang lebih besar dalam beberapa tahun kebelakangan ini, dengan peningkatan besar dalam pemain dan penonton wanita di seluruh dunia.

Tracey Taylor, seorang profesor pengurusan sukan di RMIT University di Melbourne, berkata ramai ahli kelab bola sepak akar umbi menjangkakan kejohanan itu memberi kesan transformatif untuk penyertaan dalam sukan wanita di Australia.

“Mereka berkata ia adalah satu perubahan permainan bagi mereka dalam meletakkan sukan itu, bukan sahaja di peringkat global, tetapi juga dalam komuniti tempatan dan meningkatkan kesedaran,” katanya.

Namun, syarat untuk pemain bola sepak wanita masih jauh di belakang untuk lelaki di banyak negara.

The Matildas mengeluarkan video minggu ini mengkritik “tidak hormat” untuk permainan wanita yang memaksa pasukan bermain di padang tiruan dalam kejohanan 2015 dan hadiah wang yang masih ketinggalan dalam Piala Dunia lelaki.

Beberapa negara yang mengambil bahagian, termasuk pasukan bergelar juara kejohanan England dan Sepanyol, telah bertelagah dengan pentadbir mereka mengenai syarat kerja dan gaji dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Permintaan turun di bawah

Pemain seperti penyerang jimat Sam Kerr adalah nama terkenal di Australia yang gilakan sukan, dengan tiket untuk perlawanan yang melibatkan negara asal itu dijual beberapa bulan lebih awal.

“Saya fikir seluruh Australia akan menceriakan mereka dengan peluang yang kita ada untuk menjadi tuan rumah Piala Dunia di sini,” kata Perdana Menteri Australia Anthony Albanese kepada pemberita pada Selasa.

Di New Zealand, yang budaya sukannya didominasi oleh kesatuan ragbi dan All Blacks yang terkenal, permintaan telah lebih rendah, dengan tiket yang tinggal untuk banyak perlawanan.

Fatma Samoura, Setiausaha Agung Fifa, berkata tiket yang dijual sudah melebihi jumlah yang dijual untuk kejohanan terakhir di Perancis, tetapi jualan di New Zealand telah ketinggalan berbanding jirannya yang lebih besar.

“Kami tahu bahawa Kiwi adalah pembeli tiket lewat apabila ia datang ke kejohanan yang dimainkan di pantai mereka,” katanya pada sidang akhbar di Auckland pada hari Rabu.

“Kami masih mempunyai tiket untuk beberapa perlawanan. Jadi satu-satunya rayuan saya ialah jangan tunggu sehingga saat terakhir.”

Menteri sukan New Zealand Grant Robertson semalam menggesa Kiwis untuk membeli apa yang dikatakannya sebagai “terhad” baki tiket untuk perlawanan pembukaan.

“Ia adalah peluang sekali seumur hidup bagi ramai warga New Zealand untuk mengalami acara peringkat teratas Piala Dunia Fifa,” katanya. ― Reuters

Related Post

Leave a Comment