Red Bull bersedia untuk lebih banyak rekod, pesaing mengharapkan sebarang campur tangan

Donna

SILVERSTONE, 6 Julai — Ramai peminat Formula Satu akan mengingati kejayaan Jean-Louis Schlesser hujung minggu ini ketika Max Verstappen mengetuai serangan Red Bull ke atas salah satu rekod tertua sukan itu di Grand Prix Britain.

Ketika juara bertahan dunia berganda itu cuba menambah rentetan lima kemenangan berturut-turutnya sendiri untuk meningkatkan pendahuluannya dalam perjalanan ke kejuaraan dunia ketiga pemandu, pasukannya membida untuk kemenangan ke-11 berturut-turut.

Jika mereka berjaya, mereka akan menyamai rekod yang dibuat oleh McLaren pada 1988, apabila pasukan Britain itu membanggakan barisan Alain Prost, yang menjadi juara empat kali, dan Ayrton Senna, juara tiga kali.

Ramai yang mengimpikan McLaren untuk melengkapkan musim 1988 tanpa kalah — seperti yang dicadangkan oleh Red Bull tahun ini — tetapi cita-cita mereka tidak kesampaian apabila Senna tersepit dengan penanda belakang di Grand Prix Itali.

Dalam satu-satunya permulaan perlumbaan F1nya, Schlesser dari Perancis, yang mewakili Nigel Mansell yang tidak sihat bersama Williams pada malam hari lahirnya yang ke-40, bertembung dengan pemandu Brazil yang mendahului perlumbaan itu dengan baki tiga pusingan dan menghadiahkan Ferrari kemenangan satu-dua yang penuh emosi hanya beberapa minggu selepas itu. kematian pengasas pasukan Enzo Ferrari.

Ia menamatkan impian McLaren untuk tidak dapat dikalahkan.

Senario sedemikian mungkin satu-satunya harapan untuk menghalang Red Bull meraih kemenangan lagi, mungkin melalui Verstappen, dan menghadiahkan pasukan lain merasai champagne pemenang pada hari Ahad.

Penampilan dominan pemain Belanda itu hujung minggu lalu melonjakkan dia 81 mata di hadapan rakan sepasukan Sergio Perez dalam perebutan kejuaraan, menjadikan gelaran ketiga kelihatan tidak dapat dielakkan, tetapi yang lain percaya nasib mungkin akan campur tangan.

‘Akan menjadi epik’

“Ia akan menjadi epik,” kata ketua pasukan Red Bull, Christian Horner, seolah-olah merasakan kekuatan acara di hadapan di Silverstone.

“Tetapi siapa tahu apa halangan yang mungkin ada? Kami melihat apa yang berlaku di sana tahun lepas dan ia adalah perlumbaan yang tidak pernah kami menangi sejak itu, saya fikir, Mark Webber pada 2012. Jadi, ia adalah perlumbaan besar untuk kami dalam kalendar ini.”

Selepas memenangi 16 daripada 20 perlumbaan terakhir, Verstappen akan penuh dengan keyakinan manakala Ferrari, yang dihidupkan semula oleh kedudukan kedua Charles Leclerc pada Ahad lepas, berharap mereka boleh menang sekali lagi, setahun selepas kemenangan terakhir mereka dan di trek di mana Carlos Sainz berada. berjaya setahun yang lalu.

Walaupun persembahan suram Ahad lalu, juara tujuh kali Mercedes, Lewis Hamilton berharap dapat menarik perhatian, sekurang-kurangnya, jika tidak menambah rekod lapan kemenangan Britain.

Bos pasukan Toto Wolff mengesahkan pasukan itu akan mengadakan satu lagi rakit naik taraf pada kereta mereka hujung minggu ini. “Kami mempunyai sebab untuk optimis,” katanya.

Hamilton sendiri berharap salah seorang pemandu Britishnya — rakan sepasukan George Russell atau Lando Norris dari McLaren — akan bangkit dan menyinar dalam apa yang menjanjikan pertandingan penting.

“George dan Lando kedua-duanya sangat berbakat dan mempunyai masa depan yang cerah di hadapan mereka,” kata Hamilton, selepas menyatakan dia tidak berhasrat untuk melepasi baton sebagai pencabar utama Britain.

“Sangat gila untuk berfikir bahawa mereka masih muda seperti mereka. Lando berusia 23 tahun tetapi (ia) merasakan dia telah berada di sini selama berabad-abad, jadi saya teruja untuk menonton perjalanan mereka dan ke mana mereka pergi.”

Juara dua kali pasukan Aston Martin yang berpangkalan di Silverstone, Fernando Alonso juga tidak boleh diketepikan, manakala penganjur perlumbaan telah mengetatkan kawalan keselamatan berikutan protes pencerobohan trek tahun lalu oleh aktivis ‘Just Stop Oil’. — AFP

Related Post

Leave a Comment