Rancangan Sci-fi Dior dengan berani memberi tumpuan kepada ‘pakaian sebenar’

Donna

PARIS, 23 Jun — Dior mempamerkan tontonan sci-fi yang ketat di Minggu Fesyen Paris hari ini yang memukau penonton dengan model muncul tanpa diduga dari pintu perangkap tersembunyi.

Di sebalik gimik yang mengagumkan, pengarah kreatif Dior, Kim Jones memberitahu AFP reka bentuk set metalik yang jelas itu bertujuan untuk memberi tumpuan kepada pakaian — tidak selalu berlaku dalam dunia fesyen tinggi yang haus publisiti.

“Perkara tentang apa yang saya lakukan ialah mereka sentiasa pakaian sebenar. Saya benar-benar memikirkan apa yang pelanggan mahukan,” kata Jones kepada AFP di bilik pameran Dior di sebelah Arc de Triomphe.

Seorang model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Kim Jones sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Dior Homme.  — Gambar Reuters

Seorang model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Kim Jones sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Dior Homme. — Gambar Reuters

Dior semakin menjadi yin to the rakan kandang LVMH yang lebih popular, Louis Vuitton.

Perbezaan itu sekali lagi menyerlah selepas penampilan sulung Pharrell Williams awal minggu ini sebagai pereka Louis Vuitton, yang menjadikan Pont Neuf yang bersejarah menjadi sebuah kelab terbuka, dan lebih konsert daripada catwalk.

Jones sebelum ini mengendalikan pakaian lelaki di Louis Vuitton sendiri dan membantu mempelopori gabungan kemewahan dan pakaian jalanan yang telah memacu pertumbuhan besar pada jenama itu.

Tetapi kini di Dior, dia menumpukan pada kisah silam rumah itu, dan koleksi baharunya banyak menggunakan corak silang “cannage” yang terkenal bersama dengan cetakan harimau bintang dari zaman Yves Saint Laurent menjadi pengarah kreatif pada akhir 1950-an.

Model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Kim Jones sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Dior Homme.  — Gambar Reuters

Model mempersembahkan ciptaan oleh pereka Kim Jones sebagai sebahagian daripada pameran koleksi Musim Bunga/Musim Panas 2024 siap pakai Pakaian Lelaki untuk rumah fesyen Dior Homme. — Gambar Reuters

“Saya mahu kembali kepada apa itu Dior, Wajah Baharu tetapi dilihat melalui Gelombang Baharu dengan kelebihan yang menonjol padanya, mengubah cetakan harimau bintang dari Saint Laurent menjadi sesuatu yang boleh menjadi jaket revolusioner atau sesuatu,” kata Jones.

Dia berkata katalog belakang adalah sumber inspirasi yang tidak berkesudahan.

“Anda boleh melihat beberapa helai couture dan menarik keluar cukup untuk sepanjang musim. Itulah keajaibannya. Ia sebenarnya sangat maskulin fabrik yang (Dior) gunakan. Cara corak dibuat sangat menarik,” katanya.

Gwendoline Christie, Demi Moore dan Winnie Harlow dilihat selepas pertunjukan koleksi Pakaian Lelaki Kim Jones siap pakai Spring/Summer 2024 untuk rumah fesyen Dior Homme semasa Minggu Fesyen Lelaki di Paris, Perancis, 23 Jun, 2023. — Gambar Reuters

Gwendoline Christie, Demi Moore dan Winnie Harlow dilihat selepas pertunjukan koleksi Pakaian Lelaki Kim Jones siap pakai Spring/Summer 2024 untuk rumah fesyen Dior Homme semasa Minggu Fesyen Lelaki di Paris, Perancis, 23 Jun, 2023. — Gambar Reuters

‘Sedikit membeli-belah’

Temu bual itu terganggu seketika oleh kemunculan bintang Hollywood Demi Moore, kawan rapat yang dia sebut sebagai “isteri saya”, bersama-sama dengan chihuahua kecil Pilaf dalam kantung di hadapannya – direka, secara semula jadi, oleh Jones.

Moore terkenal berjalan di landasan pada 2021 untuk Fendi, di mana Jones mempunyai pekerjaan lain sebagai pengarah pakaian wanita dan couture.

Jones, 49, berkata dia juga sedikit terganggu dengan reka bentuk semula di rumahnya di London – cetakan menunjukkan karya Francis Bacon dan Lucian Freud di dindingnya, bersama-sama dengan timbunan edisi pertama oleh Virginia Woolf dan beg tangannya, bukti lamanya- obsesi berdiri dengan Kumpulan Bloomsbury.

Dia juga melihat lelongan Old Masters di Christie’s: “Hanya melakukan sedikit membeli-belah,” katanya menyindir. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment