Rakyat Malaysia yang baik hati membantu pemandu yang terperangkap dalam trafik ‘balik kampung’ dengan tawaran minuman percuma dan penggunaan tandas

Donna

KUALA LUMPUR, 3 Julai — Ramai rakyat Malaysia khususnya dari wilayah pantai timur menghadapi kesesakan lalu lintas pada hujung minggu berikutan sambutan Hari Raya Haji.

Memandangkan ramai yang pulang dari kampung halaman selepas hujung minggu yang panjang, lebuh raya dan juga jalan lain di pantai timur dilaporkan mengalami kesesakan yang teruk.

Malah ada pengguna jalan raya yang mengadu di media sosial bahawa mereka telah terperangkap selama lebih enam jam di jalan raya.

Pengguna Facebook Nik Norkatijah Mohd Razak telah menggunakan Facebooknya untuk berkongsi tindakan yang menyentuh hati oleh keluarga Terengganu yang membuka pintu kepada pengguna jalan raya yang terperangkap dalam kesesakan.

Dalam catatan itu, Katijah dan keluarganya yang berada di jalan raya selama lima jam dari Kuala Besut, berkongsi terserempak dengan sebuah rumah di Kampung Saujana, Terengganu yang menawarkan tandas mereka untuk digunakan oleh mereka yang terperangkap dalam kesesakan.

Pemilik rumah juga meletakkan kadbod di hadapan rumah mereka yang menawarkan perkhidmatan percuma mereka.

Ternyata, anak kepada pemilik rumah, Muhammad Hafiz Sakarnor telah memberitahu Harian Metro bahawa sebab dia dan keluarganya memutuskan untuk membuka pintu kepada orang ramai adalah kerana mereka ingin membantu mereka yang terperangkap dalam kesesakan, terutamanya keluarga yang mempunyai anak kecil.

Katanya, trafik sesak di hadapan rumah mereka sejak 7 malam Sabtu lalu dan dia sekeluarga hanya mahu membantu.

“Pada mulanya hanya seorang pengguna jalan raya yang datang ke rumah kami untuk bertanyakan arah ke surau terdekat dan saya tunjukkan jalan kepadanya. Walaupun berdekatan, mereka akan mengambil masa yang lebih lama untuk sampai ke sana kerana kesesakan.

“Melihat keadaan lalu lintas yang semakin teruk, saya menawarkan mereka untuk menggunakan tandas kami dan saya masuk ke dalam rumah untuk mendapatkan potongan kadbod dan menulis ‘tandas percuma, masuk sahaja’ supaya pengguna jalan raya boleh datang dan singgah.

“Sebelum itu, saya meminta kebenaran daripada ibu bapa saya dan mereka bersetuju dengannya. Sejak Maghrib hingga 11 malam, pengguna jalan raya terus singgah ke rumah kami tanpa henti,” katanya.

Hafiz menambah, selain menawarkan tandas, dia dan keluarganya juga menawarkan pengguna jalan raya untuk menggunakan salah satu bilik mereka untuk bersolat, manakala mereka juga menerima pengguna jalan raya yang meminta mereka sama ada mereka boleh tinggal di rumah mereka untuk bermalam.

Beliau turut berkongsi beberapa pengguna jalan raya menawarkan wang kepada mereka sebagai derma atas perbuatan mereka dan berkata kesesakan itu disebabkan pengguna jalan raya diterajui oleh aplikasi navigasi sebagai jalan pintas.

@zai.ismail Bagus dorang ni time jem, takde kedai bukak raya pertama, dorang edarkan air free. #RayaHaji #BalikKampung #RayaHaji2023 #BalikGuaMusang Angels Like You (Sped Up) – Miley Cyrus

Pada hari pertama Hari Raya Haji (29 Jun) di Kelantan, video TikTok seorang lelaki memberikan minuman percuma kepada pengguna jalan raya yang terperangkap dalam kesesakan telah mendapat tontonan.

Video yang dimuat naik oleh pengguna zai.ismail itu menunjukkan seorang lelaki bersama anak-anaknya berada di tepi jalan sedang membuang minuman kepada pengguna jalan raya.

Sama seperti Hafiz, lelaki itu juga mempunyai potongan kadbod yang menyatakan minuman itu semuanya percuma.

“Orang-orang ini sangat mengagumkan. Lalu lintas sesak dan tiada kedai dibuka kerana ini hari pertama Raya dan mereka di sini memberikan minuman percuma,” tulis Zai dalam kapsyen.

Video Zai telah ditonton lebih 300,000 kali di TikTok dan telah mendapat lebih 18,000 suka dengan pengguna media sosial memuji usaha lelaki itu.

“Semoga lelaki itu mendapat balasan sepuluh kali ganda atas usahanya,” komen pengguna [email protected]

“Malaysia itu indah, tempat yang mempunyai hati yang baik. Teruskan, sukakannya,” komen pengguna j-2.

Tags

Related Post

Leave a Comment