Raksasa teknologi menjanjikan tera air untuk mendedahkan ciptaan AI

Donna

WASHINGTON, 21 Julai — Rumah Putih berkata pada Jumaat bahawa OpenAI dan pihak lain dalam perlumbaan kecerdasan buatan telah komited untuk menjadikan teknologi mereka lebih selamat dengan ciri seperti tera air pada imej rekaan.

“Komitmen ini, yang telah dipilih oleh syarikat untuk dilaksanakan dengan segera, menekankan tiga prinsip yang mesti menjadi asas kepada masa depan AI – keselamatan, keselamatan dan kepercayaan – dan menandakan langkah kritikal ke arah membangunkan AI yang bertanggungjawab,” kata Rumah Putih dalam satu kenyataan.

Wakil daripada Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft dan OpenAI akan menyertai Presiden AS Joe Biden lewat hari ini untuk mengumumkan komitmen, termasuk membangunkan “mekanisme teknikal yang teguh” seperti sistem penanda air untuk memastikan pengguna mengetahui bila kandungan dijana AI, menurut seorang pegawai White House.

Bimbang imej atau audio yang dicipta oleh kecerdasan buatan akan digunakan untuk penipuan dan maklumat salah telah meningkat apabila teknologi bertambah baik dan pilihan raya presiden AS 2024 semakin hampir.

Cara untuk mengetahui apabila audio atau imejan telah dijana secara buatan sedang dicari untuk mengelakkan orang ramai daripada ditipu oleh pemalsuan yang kelihatan atau terdengar nyata.

“Mereka komited untuk menubuhkan rejim yang lebih luas ke arah memudahkan pengguna mengetahui sama ada kandungan dijana AI atau tidak,” kata pegawai Rumah Putih itu.

“Terdapat kerja teknikal yang perlu dilakukan, tetapi perkara di sini ialah ia terpakai kepada kandungan audio dan visual, dan ia akan menjadi sebahagian daripada sistem yang lebih luas.”

Matlamatnya adalah agar orang mudah mengetahui apabila kandungan dalam talian dicipta oleh AI, tambah pegawai itu.

Komitmen oleh syarikat termasuk ujian bebas sistem AI untuk risiko apabila melibatkan biosekuriti, keselamatan siber atau “kesan masyarakat,” menurut Rumah Putih.

Common Sense Media memuji Rumah Putih kerana “komitmennya untuk mewujudkan dasar kritikal untuk mengawal teknologi AI,” menurut ketua eksekutif organisasi semakan dan penarafan James Steyer.

“Yang berkata, sejarah akan menunjukkan bahawa banyak syarikat teknologi tidak benar-benar berjalan dengan ikrar sukarela untuk bertindak secara bertanggungjawab dan menyokong peraturan yang kukuh.”

Biden juga sedang mengusahakan perintah eksekutif yang bertujuan untuk memastikan AI selamat dan boleh dipercayai, menurut pegawai Rumah Putih.

Tera air untuk kandungan yang dijana AI adalah antara topik yang dibincangkan oleh pesuruhjaya EU Thierry Breton dengan ketua eksekutif OpenAI Sam Altman semasa lawatan Jun ke San Francisco.

“Tidak sabar untuk meneruskan perbincangan kami — terutamanya mengenai penanda air,” tulis Breton dalam tweet yang menyertakan coretan video beliau dan Altman.

Dalam klip video Altman berkata dia “ingin menunjukkan” apa yang OpenAI lakukan dengan tera air “tidak lama lagi.”

Rumah Putih berkata ia juga akan bekerjasama dengan sekutu untuk mewujudkan rangka kerja antarabangsa untuk mengawal pembangunan dan penggunaan AI. — AFP

Related Post

Leave a Comment