‘Raja Kazu’ Jepun melanjutkan perjanjian Portugal berusia 56 tahun

Donna

TOKYO, 12 Julai — Kazuyoshi Miura akan terus bermain pada usia 56 tahun selepas bekas pemain antarabangsa Jepun itu melanjutkan perjanjian pinjamannya dengan kelab divisyen dua Portugal, Oliveirense.

Oliveirense berkata di media sosial bahawa penyerang itu, yang telah membuat tiga penampilan untuk kelab itu selepas menyertai Yokohama FC Jepun pada Februari, akan kekal bersama mereka musim depan.

Miura berusia 56 tahun pada Februari dan mahu terus bermain sehingga dia berusia 60 tahun.

“Akan ada masa di mana saya tidak terlibat dalam permainan tetapi saya mahu kekal bermotivasi dan melakukan apa yang saya boleh di mana saya boleh,” akhbar harian Nikkan Sports memetiknya sebagai berkata baru-baru ini.

Dikenali sebagai “Raja Kazu” di tanah airnya, Miura membuat penampilan sulungnya pada tahun 1986 bersama pasukan Brazil Santos dan juga pernah bermain di Jepun, Itali, Croatia dan Australia.

Salah seorang pemain bola sepak Asia yang paling terkenal pada 1990-an, dia membantu meletakkan permainan di Jepun pada peta apabila Liga J profesional dilancarkan pada 1993.

Dia membuat penampilan sulung di Jepun pada 1990 tetapi terkenal diketepikan daripada skuad untuk penampilan final Piala Dunia pertama mereka pada 1998, walaupun menjaringkan 55 gol dalam 89 perlawanan untuk pasukan kebangsaan. — AFP

Related Post

Leave a Comment