Putellas bersedia untuk perlawanan Piala Dunia kedua Sepanyol menentang Zambia yang ‘berbahaya’

Donna

AUCKLAND, 25 Julai ― Sepanyol mengharapkan apa-apa selain berjalan-jalan di taman apabila mereka menentang Zambia dalam perlawanan Piala Dunia Wanita kedua mereka dan pemain tengah utama Alexia Putellas bersedia untuk memainkan peranan jika terpilih, kata jurulatih Jorge Vilda hari ini.

Pemenang Ballon d’Or dua kali Putellas masuk sebagai pemain gantian pada separuh masa kedua dalam kemenangan pembukaan Sepanyol 3-0 ke atas Costa Rica Jumaat lalu ketika dia meneruskan pemulihannya daripada kecederaan lutut yang serius.

Vilda berkata pemain berusia 29 tahun itu “baik-baik saja” tetapi tidak akan komited untuk memulakannya di Eden Park pada hari Rabu menentang warga Afrika yang menduduki ranking ke-77.

“Dalam 15 minit dia bermain pada hari yang lalu dia menunjukkan bahawa segala-galanya baik-baik saja,” katanya kepada pemberita di stadium. “Sesi latihan, dia menyelesaikannya dengan baik dan mengekalkan rentak yang sangat tinggi. Ia adalah proses yang berterusan dan kami sangat gembira dengan kemajuannya.

“Seperti biasa, apa yang boleh saya katakan tentang kesebelasan utama? Saya tidak boleh memberitahu anda siapa yang akan bermain, atau siapa yang tidak akan bermain. Kami tidak akan memberi kelebihan kepada pasukan lain untuk mengetahui perkara itu.”

Putellas tidak banyak terlepas ketika menentang Costa Rica sebahagian besarnya kerana Aitana Bonmati berlari berleluasa di bahagian tengah, menawarkan prospek menggoda rakan sepasukan Barcelona bermain bersama-sama kemudian dalam kejohanan itu.

“Apa yang Aitana lakukan di padang bercakap untuk dirinya sendiri. Dia seorang pemain yang hebat,” tambah Vilda. “Dia menguasai semua aspek permainan.

“Dia pemain yang sangat lengkap dengan mentaliti kompetitif, yang bermakna dia bertambah baik setiap hari.”

Zambia tewas 5-0 kepada bekas juara Jepun dalam perlawanan pembukaan mereka pada penampilan sulung Piala Dunia di Hamilton hujung minggu lalu tetapi Vilda menganggap garisan jaringan itu mencerminkan kualiti Nadeshiko dan bukannya kekurangan orang Afrika.

“Ia perlawanan yang sangat penting dan saya menjangkakan Zambia yang sangat berbahaya. Saya menjangkakan pasukan yang akan bertahan dengan baik dan akan menjadi sangat, sangat berbahaya pada serangan balas,” tambahnya.

“Esok bukan perlawanan yang mudah sama sekali.” ― Reuters

Related Post

Leave a Comment