Pusat persaraan dan pemulihan KL ReU Living menang besar di anugerah penjagaan warga emas di Singapura

Donna

KUALA LUMPUR, 22 Julai — Pusat persaraan dan pemulihan tempatan ReU Living baru-baru ini memenangi anugerah serantau, mengiktiraf matlamatnya untuk meningkatkan kehidupan warga emas.

Syarikat itu memperoleh dua anugerah di Anugerah Inovasi Penjagaan Warga Tua Asia Pasifik ke-11 di Marina Bay Sands, Singapura. Majlis anugerah berprestij itu diadakan sebagai penutup kepada Aging Asia 2023 — Festival Penuaan Dunia (Edisi ke-14).

Sejak penubuhannya pada 2013, anugerah itu telah memberikan pengiktirafan tahunan kepada organisasi di negara-negara Asia Pasifik yang menunjukkan inovasi penjagaan warga emas dalam model perniagaan, operasi dan perkhidmatan mereka untuk mengubah cara umur warga emas.

ReU Living diberi penghormatan dengan anugerah Operator of The Year — Assisted Living yang diidamkan, mengiktiraf sumbangannya untuk meningkatkan kehidupan warga emas dan diletakkan di hadapan model di Australia dan Singapura.

Penghargaan itu mengiktiraf ReU Living sebagai ‘pengendali terbaik yang membolehkan orang tua yang memerlukan bantuan dalam kehidupan seharian, menyokong mereka untuk hidup berdikari yang mungkin’.

Ketua Pegawai Eksekutif ReU Living Anna Chew turut diberikan Anugerah Jejak Penuaan Global. Pengiktirafan ini meraikan pemimpin yang telah menunjukkan kepimpinan pelbagai disiplin yang luar biasa dalam penuaan yang memberi inspirasi kepada perubahan di negara asal mereka.

Peralihan daripada rumah kediaman kepada mencipta produk yang berskala lebih besar dan boleh diakses oleh pasaran Muslim, dengan tumpuan kepada kualiti dan kemewahan adalah tandatangan Chew.

Dedikasi dan inovasi beliau telah memberi impak yang mendalam kepada kehidupan warga emas dan keluarga mereka di Malaysia dan memodenkan wajah industri penjagaan warga emas di Malaysia.

“Anugerah ini adalah bukti komitmen kami untuk menyediakan warga emas dengan kualiti hidup dengan mewujudkan persekitaran yang memupuk di mana penduduk kami boleh berkembang maju,” kata Chew.

“Saya sangat berterima kasih kepada pasukan kami, yang semangat dan usaha tanpa jemu telah membolehkan penghormatan ini,” tambah Chew, yang mempunyai latar belakang dalam penjagaan bantuan.

Kemudahan ReU Living ditempatkan di Hotel MiCasa All Suites di Jalan Tun Razak, Kuala Lumpur.

Di tingkat bawah adalah kawasan hantaran/penerimaan tetamu, rumah kelab dan kawasan keluarga manakala terdapat 48 unit tetamu yang menawarkan susun atur studio, 2 bilik tidur dan 3 bilik tidur di tingkat atas.

Unit tetamu yang selesa di ReU Living, yang terletak di MiCasa All Suites Hotel di Kuala Lumpur.  — Gambar ihsan ReU Living

Unit tetamu yang selesa di ReU Living, yang terletak di MiCasa All Suites Hotel di Kuala Lumpur. — Gambar ihsan ReU Living

Terdapat sejumlah 108 bilik tidur yang disediakan untuk tetamu. Mereka boleh memilih untuk menduduki salah satu bilik tidur dalam unit dua — atau tiga bilik tidur dan berkongsi ruang tamu dan dapur bersama dengan tetamu lain. Bilik-bilik adalah dari 120 hingga 373 kaki persegi manakala unit studio adalah kira-kira 438 kaki persegi.

ReU Living juga berfungsi sebagai retreat pemulihan selepas pembedahan. “Pada masa ini, penjagaan selepas dimasukkan ke hospital sangat dicari kerana kami adalah satu-satunya yang menyediakan penjagaan mewah oleh pasukan profesional.

“Ramai pelanggan kami disyorkan oleh rakan-rakan yang pernah mengalami perkhidmatan kami atau oleh doktor yang mengetahui keupayaan pasukan,” kata Chew.

Menurut Chew, ReU Living akan terus merevolusikan industri kehidupan warga emas dengan penjagaan berpusatkan orang, program holistik dan kemudahan lanjutannya.

Ia juga telah memperkenalkan pakej ‘Senior Staycation’, yang berharga daripada RM599 sehari atau RM5,500 untuk dua minggu.

“Staycation Senior membolehkan keluarga bercuti atau berehat sebentar tanpa perlu risau tentang orang tersayang yang mungkin menghidap penyakit dan memerlukan penjagaan atau pasukan yang boleh menjaga mereka sekiranya berlaku kecemasan,” kata Chew.

“Ia juga sesuai untuk warga emas yang tidak mempunyai masalah kesihatan, tetapi memerlukan sedikit bantuan untuk kehidupan seharian mereka. Ia adalah penangguhan untuk ahli keluarga yang memainkan peranan sebagai penjaga, atau juga digunakan sebagai penyelesaian bagi mereka yang tidak mempunyai pembantu rumah asing.”

Chew menghasilkan idea staycation berdasarkan pengalaman yang dia alami bersama arwah ayahnya, Timothy Chew.

“Dia mengalami masalah jantung dan pembedahan perentak jantung yang gagal menyebabkan dia menjalani kehidupan selepas pembedahan dengan bantuan sepenuhnya dan memerlukan pengawasan pada setiap masa sekiranya dia rebah.

“Ibu menjadi sangat letih sebagai penjaga utamanya, kami tidak pernah bercuti kerana kami tidak boleh berjauhan dengannya, dan kami sejujurnya tidak boleh meletakkannya di rumah jagaan kerana di situlah orang ramai pergi untuk penjagaan akhir hayat.

“Saya terpaksa keluar dari kerja pada masa-masa untuk memberi ibu berehat, dan dia hampir tidak pergi lebih daripada 5km dari rumah dan hanya untuk membeli barangan runcit untuk menyediakan makanan mereka. Kami tidak mempunyai kehidupan di luar pengasuhan dan ia juga membebankan kami,” tambahnya.

Tetamu ditunjukkan oleh kakitangan ReU Living, yang telah memperkenalkan pakej 'Senior Staycation'.  — Gambar ihsan ReU Living

Tetamu ditunjukkan oleh kakitangan ReU Living, yang telah memperkenalkan pakej ‘Senior Staycation’. — Gambar ihsan ReU Living

Menurut Chew, sambutan terhadap Senior Staycation adalah menggalakkan.

“Kami juga bekerjasama dengan syarikat penerbangan untuk menawarkannya kepada pelanggan mereka sepanjang tempoh perjalanan mereka. Ramai pelanggan telah mengesyorkan penyelesaian kami kepada rakan mereka kerana kami menawarkan fleksibiliti penginapan harian, tidak berbeza dengan percutian lain. Yang ini datang dengan berhati-hati, itu sahaja.”

Dari segi maklum balas, mereka mempunyai pelanggan yang melakukan penginapan berulang. “Seorang adalah pelanggan dari Singapura yang melakukan pengukuhan untuk kakinya di pusat fisio kami,” kata Chew.

“Dia berasa sangat baik selepas itu dia kembali semula pada minggu depan dan beberapa bulan kemudian dan merancang untuk kembali lagi. Kami juga mempunyai pelanggan berusia 90 tahun yang secara peribadi memilih tempat ini untuk penginapannya, kerana anak perempuannya pergi ke Eropah setiap suku tahun.”

Untuk maklumat lanjut, lawati http://www.reuliving.com.

Tags

Related Post

Leave a Comment