Pulau Magdalen Kanada mempunyai tempat duduk ‘baris hadapan’ untuk perubahan iklim

Donna

OTTAWA, 18 Julai— Di Teluk Saint Lawrence, di pulau-pulau kecil Magdalen, laluan pejalan kaki runtuh, tebing semakin surut dan beting pasir semakin hilang, meninggalkan rumah yang terdedah kepada ombak yang melanda.

Kepulauan itu, sebahagian daripada wilayah Quebec di timur Kanada, sedang bersaing dengan masa — dan unsur-unsur — untuk bertahan daripada pemanasan global. Penduduk merasakan kesan perubahan iklim setiap hari.

“Pulau Magdalen berada di barisan hadapan apabila ia melibatkan perubahan yang berlaku. Kami sangat kecil berhadapan dengan keluasan semua itu,” kata Mayka Thibodeau dari Cermim, sebuah pusat penyelidikan yang memberi tumpuan kepada pembangunan mampan.

Perubahan itu nampaknya berlaku dengan pantas dan berang, menyebabkan kira-kira 13,000 penduduk terkedu, kerana mereka menyedari rumah pulau mereka perlu menyesuaikan diri dengan cepat dan radikal dalam dekad yang akan datang jika ia ingin bertahan.

Pantai indah pulau itu telah pun terhakis, surut purata setengah meter (1.6 kaki) setahun, menurut kajian oleh Universiti Quebec di Rimouski (Uqar).

Ia adalah angka yang membimbangkan Diane Saint-Jean dan pasangannya — mereka tinggal di pantai dan bimbang ribut besar seterusnya akan menghanyutkan rumah mereka ke dalam air.

“Kami agak naif, kami pasti akan ada penyelesaian. Tetapi alam semula jadi membuktikan kami salah,” kata Saint-Jean, suaranya bergetar sambil merenung tebing berhampiran, yang perlahan-lahan hilang.

Kedua-dua wanita itu tinggal di La Martinique, wilayah tipis yang menghubungkan dua pulau utama kepulauan itu.

Mereka telah membelanjakan beribu-ribu dolar untuk mengukuhkan tebing di kaki halaman mereka, tetapi pada September 2022, Taufan Fiona melanda dengan kekerasan, dengan cepat menghanyutkan batu gergasi yang dimaksudkan untuk melindungi harta benda mereka.

“Kami bangun pada suatu pagi dan menyedari kami telah membuang wang kami. Tetapi apa yang boleh kita lakukan?” rues Saint-Jean, seorang pesara jururawat.

Kerja kecemasan yang mahal

Hakisan adalah topik yang agak sensitif bagi kebanyakan penduduk di kepulauan Magdalen, yang pertama kali dihuni pada abad ke-18 dan terletak lebih daripada lima jam dengan bot dari benua Kanada.

Semua orang di sini masih ingat tempat yang kini hilang — terutamanya rumah yang terpaksa dipindahkan kerana risiko banjir.

Keadaan ini menyusahkan pihak berkuasa tempatan, yang mesti melabur berjuta-juta dolar untuk kerja kecemasan.

Di Cap-aux-Meules, di tengah bandar, sebahagian daripada laluan pejalan kaki runtuh pada 2018, meninggalkan hospital, rumah persaraan dan tanah perkuburan di laluan langsung ombak berbahaya.

Tahun lalu, pihak berkuasa tempatan membina pantai kerikil yang besar, menggunakan 143,000 tan batu sepanjang 800 meter (setengah batu) untuk menaikkan garis pantai. Ia bukan kali pertama taktik itu digunakan.

“Penyelesaian wujud tetapi ia amat mahal dan projek-projek ini perlu dikekalkan. Jadi setiap kali kami campur tangan, ia adalah beban cukai untuk masa depan,” jelas Jasmine Solomon, yang memantau hakisan bagi kerajaan tempatan.

“Kami mungkin tidak akan dapat melindungi segala-galanya. Terdapat tempat yang perlu diubah, itu sudah pasti.”

Ais yang hilang

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kejadian cuaca ekstrem telah menjadi lebih kerap dan lebih dahsyat akibat perubahan iklim.

Pulau-pulau Magdalen terutamanya kehilangan salah satu pertahanan terpenting mereka pada musim sejuk: ais. Ia sentiasa berfungsi sebagai sejenis perisai, tetapi tanpanya pantai akan terdedah sepenuhnya apabila ribut kencang melanda.

Dengan setiap kitaran pembekuan dan pencairan, tebing batu pasir merah runtuh dengan lebih mudah.

“Satu ribut boleh memadamkan bukit pasir, tebing, atau bahkan membuka celah” di garis pantai, kata Marie-Eve Giroux, pengarah organisasi alam sekitar tempatan Attention Fragiles.

Selain meningkatkan kesedaran tentang isu ekologi di sekolah tempatan, kumpulannya mengusahakan pemulihan bukit pasir, terutamanya dengan menanam semula dengan rumput pantai, yang membantu mengekalkan pasir di tempatnya kerana akarnya mencipta jaring semula jadi.

Banyak kali, bukit pasir adalah satu-satunya pertahanan pantai terhadap ombak.

Pulau-pulau itu berada dalam bahaya kehilangan air yang semakin meningkat, nasib yang dikongsi oleh kawasan rendah lain di seluruh dunia. Mereka juga beransur-ansur tenggelam.

“Kita mesti melihat semua senario yang realistik dan tidak membenamkan kepala kita di dalam pasir,” kata Thibodeau. “Kami bukan hanya mahu menanggung apa yang akan datang. Kami mahu menjadi sebahagian daripada penyelesaian.”

Beliau menerangkan banyak projek yang dijalankan oleh Cermim untuk memulihkan pantai termasuk penggunaan cengkerang moluska untuk membuat konkrit. Ideanya adalah untuk menjadikan pulau itu sebagai makmal hidup dalam pertempuran global menentang perubahan iklim.

Bagi Marianne Papillon, seorang doktor dan penasihat kesihatan awam, masa untuk bertindak sekarang.

Papillon telah mengambil pekerjaan yang agak baharu — menangani isu berkaitan perubahan iklim.

“Kita mesti melakukan sesuatu secara kolektif. Tindakan individu tidak akan masuk akal jika semua orang tidak menyertainya,” jelasnya.

“Berdepan dengan ribut yang kita lihat, orang ramai mesti membuat hubungan mental dengan perubahan iklim. Mereka mesti berasa lebih terlibat, dan melabur secara peribadi, tanpa menjadi terlalu tertekan tentang semuanya.” — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment