PSG tidak akan melepaskan Mbappe secara percuma, kata presiden kelab Al-Khelaifi

Donna

PARIS, 5 Julai — Penyerang Paris St Germain Kylian Mbappe mesti menandatangani kontrak baharu jika dia mahu kekal di kelab itu kerana juara Perancis itu tidak akan membenarkannya pergi secara percuma tahun depan, kata presiden kelab Nasser Al-Khelaifi hari ini.

Mbappe menghantar surat kepada PSG bulan lalu menyatakan bahawa dia tidak berhasrat untuk melanjutkan kontraknya, yang akan tamat pada 2024.

Tetapi dia kemudian menjelaskan bahawa dia tidak meminta kelab Perancis itu membenarkannya berpindah ke gergasi Sepanyol, Real Madrid, yang pernah mencuba dan gagal mendapatkan penyerang yang memenangi Piala Dunia itu.

PSG berdepan dilema untuk membenarkan Mbappe menghabiskan tahun terakhir kontraknya dan tidak dapat mendapatkan semula mana-mana €180 juta (RM913 juta) yang mereka belanjakan pada 2017 untuk menandatanganinya dari AS Monaco.

“Pendirian saya sangat jelas. Saya tidak mahu mengulanginya setiap kali: jika Kylian mahu kekal, kami mahu dia kekal. Tetapi dia perlu menandatangani kontrak baharu,” kata Al-Khelaifi kepada pemberita selepas memperkenalkan Luis Enrique sebagai pengurus baharu kelab itu.

“Kami tidak mahu kehilangan pemain terbaik dunia secara percuma, kami tidak boleh melakukannya. Ini adalah kelab Perancis.

“Dia berkata dia tidak akan pergi secara percuma. Jika dia berubah fikiran hari ini, itu bukan salah saya. Kami tidak mahu kehilangan pemain terbaik dunia secara percuma, itu sangat jelas.”

Mbappe telah menamatkan saingan sebagai penjaring terbanyak Ligue 1 dalam lima musim terakhir dan PSG tidak sabar-sabar untuk mengekalkannya setelah kehilangan Lionel Messi secara percuma.

Messi, pemenang Ballon d’Or tujuh kali, memilih untuk tidak memperbaharui kontraknya untuk berpindah ke Inter Miami.

Mbappe juga berkata Presiden Perancis Emmanuel Macron tidak mempunyai pengaruh terhadap pilihan kerjayanya selepas pemimpin itu berkata dia akan mendesak penyerang itu untuk tinggal di ibu negara itu. — Reuters

Related Post

Leave a Comment