Prosecco tiada lagi? Bagaimana perubahan iklim adalah ancaman kepada ladang anggur gunung

Donna

PARIS, 21 Julai — Menghadapi keadaan kerja yang sukar dan meletihkan, kegigihan penanam anggur yang mengusahakan anggur di lereng bukit atau di ketinggian membuahkan hasil apabila anda merasai hasilnya, sering ditandai dengan kemasan yang panjang dan watak yang tidak dapat dilupakan. Malangnya, keadaan yang telah lama menjadi aset kepada wain ini kini terancam daripada pemanasan global.

Apakah persamaan Prosecco, Vin Jaune du Jura, Iruléguy, Champagne dan wain Port? Kesemuanya diperbuat daripada jenis anggur yang ditanam pada ketinggian. Dan sementara ketinggian bukit atau pergunungan adalah sama sekali berbeza dari satu kawasan ke kawasan yang lain, kedudukan tinggi ladang anggur ini membahayakan kewujudan mereka.

Persekitaran lereng gunung ini didakwa sebagai salah satu rahsia di sebalik kualiti wain ini. Di cerun yang curam, jauh dari tanah subur di dataran, pokok anggur perlu kuat untuk terus hidup. Dan itulah yang memberi mereka kekuatan, yang tercermin dalam anggur. Wain gunung selalunya panjang di lelangit. Perwatakan mereka secara amnya adalah akibat kebetulan daripada tanah yang tidak tipikal, bersaliran baik dengan tanah nipis dan terhakis, ditandai dengan keadaan iklim yang melampau yang menjadikannya mustahil untuk mekanisasi kerja di ladang anggur. Di samping itu, cahaya matahari adalah optimum, dan anggur tumbuh subur di antara hari yang hangat dan malam yang sejuk, membantu mereka masak.

Malangnya, jika keadaan ini telah menyumbang kepada kualiti wain sedemikian, kawasan penanaman wain ini kini membayar harga dalam menghadapi gangguan iklim. Dalam kajian yang diterbitkan pada platform saintifik, iScience, penyelidik dari Universiti Padua di Itali menunjukkan dua sebab untuk takut kehilangan ladang anggur tersebut. Yang pertama ialah “peningkatan kekerapan cuaca ekstrem yang didorong oleh perubahan iklim mempercepatkan kemerosotan tanah,” walaupun ladang anggur altitud tinggi dicirikan, antara lain, oleh tanah yang telah mengalami hakisan. Episod hujan lebat juga menyerlahkan fenomena tersebut.

Kebimbangan ini ditambah lagi dengan musim panas, yang menjadi lebih bermasalah apabila kemarau berpanjangan, seperti yang berlaku di Eropah pada tahun 2022. “Lanskap ini terancam oleh perubahan iklim,” memberi amaran kepada pengarang utama kajian, Dr Paolo Tarolli. “Menguruskan air untuk pengairan di cerun pertanian lebih daripada 50 peratus (dalam situasi yang melampau) adalah sukar; ia kos dan memerlukan strategi yang sangat cekap dan mampan.”

Masalah ini menjadi lebih rumit untuk diselesaikan kerana penanam generasi baru enggan mengambil pokok anggur ini, yang sinonim dengan keadaan kerja yang keras. Kajian itu juga merujuk kepada profesion ini sebagai “penternakan anggur heroik.” “Separuh abad yang lalu telah dicirikan oleh penghijrahan luar bandar dan pengabaian secara beransur-ansur landskap gunung. Generasi baharu tidak tertarik untuk terus bekerja di bawah keadaan yang melampau jika faedah ekonomi tidak penting,” tulis para penyelidik.

Kesimpulan kajian ini lebih membimbangkan memandangkan, di seluruh dunia, ketinggian telah terbukti menjadi aset untuk penanaman wain. Kajian itu terutamanya memetik contoh Itali, seperti Prosecco atau wain Pantelleria, sebuah pulau Itali di Selat Sicily di Laut Mediterranean. — Studio ETX

Tags

Related Post

Leave a Comment