Prime, minuman berat kafein yang viral, menimbulkan kebimbangan untuk kanak-kanak AS

Donna

WASHINGTON, 17 Julai — Dengan tahap kafein yang sangat tinggi, minuman ringan baharu yang menarik menimbulkan kebimbangan di Amerika Syarikat bahawa ia mungkin berbahaya untuk kanak-kanak, yang telah mengambil minuman itu sejak ia dilancarkan oleh personaliti YouTube terkenal.

Prime telah dicipta pada tahun 2022 oleh Logan Paul Amerika dan KSI Briton, dua YouTuber berpengaruh yang videonya aneh — dan kadangkala kontroversi — dimakan oleh khalayak ramai kanak-kanak.

Minuman pertama, Prime Hydration, tidak mengandungi kafein. Tetapi pada tahun ini, baris kedua telah dilancarkan: Tenaga Perdana.

Satu tin mengandungi 200 miligram kafein — jauh lebih banyak daripada 30 miligram dalam tin Coca-Cola, contohnya, atau 80 miligram dalam tin Red Bull.

Video pelancaran menunjukkan dua bintang internet itu bermain permainan video dan pingpong, sangat perlahan dan tanpa semangat pada mulanya, kemudian dengan panik selepas meminum minuman itu.

Sejak itu, banyak video TikTok telah memaparkan kanak-kanak dengan bangga mengacungkan botol terkenal, ditetapkan pada latar belakang muzik yang menyatakan “Kami mendapat Perdana, budak-budak!”

Walau bagaimanapun, pakar perubatan memberi amaran tentang risiko kanak-kanak yang lebih muda mengambil kafein.

Kanak-kanak di bawah umur dua belas tahun tidak boleh mengambil bahan kimia itu sama sekali, menurut American Academy for Child and Adolescent Psychiatry (AACAP).

Dan antara umur 12 dan 18, had 100 miligram sehari disyorkan — atau setengah tin Prime Energy.

Selain kegelisahan, kebimbangan dan sakit kepala, terlalu banyak kafein boleh menyebabkan kanak-kanak muntah atau mengalami masalah tekanan darah tinggi atau irama jantung, menurut AACAP. Sesetengah kanak-kanak mungkin lebih sensitif daripada yang lain.

‘Tahap kafein yang menarik perhatian’

“Produk ini mempunyai satu sasaran pasaran sebenar: Kanak-kanak di bawah umur 18 tahun, dan itulah sebabnya saya membunyikan penggera,” kata Senator Demokrat tertinggi Chuck Schumer minggu lalu.

Prime Energy terdapat dalam perisa yang mungkin menarik minat kanak-kanak yang lebih muda, seperti oren-mangga dan raspberi-tembikai.

Tetapi minuman itu mengandungi “paras kafein yang menarik untuk badan kanak-kanak,” kata pemimpin majoriti Senat itu.

Penyegaran itu bergaya kerana “ia lahir daripada gulungan media sosial dan dunia pengaruh yang penuh teka-teki,” kata senator itu dalam satu kenyataan.

Schumer mengumumkan dia telah menulis surat kepada ketua Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA), menuntut siasatan terhadap tahap kafein yang terkandung dalam minuman itu dan strategi pemasaran yang digunakan.

FDA menjawab minggu ini bahawa ia “menyemak kebimbangan” yang dibangkitkan oleh senator, dan ia akan bertindak balas kepadanya secara langsung.

“Kami menggalakkan penjaga dan keluarga membaca label produk sebelum memberikan produk itu kepada anak mereka,” kata jurucakap FDA dalam satu kenyataan.

Tin itu memang mempunyai garisan bijak yang menunjukkan bahawa minuman itu tidak disyorkan untuk mereka yang berumur di bawah 18 tahun, walaupun amaran itu mungkin tidak jelas kepada semua orang yang merancang untuk membukanya.

FDA – yang telah mengeluarkan amaran pada masa lalu terhadap beberapa syarikat yang memasarkan minuman beralkohol dan berkafein – menyatakan bahawa orang dewasa secara amnya boleh mengambil sehingga 400 miligram kafein setiap hari tanpa kesan berbahaya, atau empat hingga lima cawan kopi.

Meluaskan pasaran

Paul sebahagiannya menjawab kontroversi itu dalam video yang disiarkan ke media sosial pada hari Khamis.

Dia berkata dia tersinggung dengan artikel dalam beberapa media yang melaporkan bahawa Kanada telah menarik balik tin Prime Energy, walaupun langkah itu hanya tindakan terhadap import haram, kerana minuman itu tidak diedarkan secara rasmi di sana.

“Formula utama mematuhi setiap badan kawal selia negara tertentu,” katanya.

“Sebenarnya tidak mengejutkan saya bahawa kami disasarkan oleh konglomerat korporat besar-besaran dan kerajaan Amerika Syarikat,” katanya, sambil mendakwa “Kami telah mencipta minuman yang sangat mengganggu sehingga memakan bahagian pasaran syarikat terbesar. di planet ini!”

Pasaran minuman tenaga adalah rancak dan berkembang, dan rak pasar raya AS dipenuhi dengan beberapa jenama.

Pada tahun pertama operasinya, Prime menjual produk bernilai AS$250 juta, kata Paul sebelum ini dalam satu temu bual. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment