Potret Rembrandt yang hilang untuk dijual selepas 200 tahun

Donna

AMSTERDAM, 21 Jun — Apabila harta pusaka keluarga pergi, ia tidak menjadi lebih baik daripada sepasang potret Rembrandt yang telah dilupakan dunia selama 200 tahun.

Sebuah keluarga British “agak santai menikmati” lukisan minyak oleh tuan Belanda abad ke-17 sehingga seorang pakar dari rumah lelong Christie melihatnya.

Kini sepasang potret terakhir Rembrandt yang kekal dalam tangan persendirian dijangka mencecah antara £5 juta (RM30 juta) dan £8 juta apabila mereka pergi di bawah tukul di Christie’s di London bulan depan.

“Saya mula-mula menemui gambar-gambar ini beberapa tahun lalu dalam penilaian rutin dan terhenti di landasan saya,” Henry Pettifer, Timbalan Pengerusi Antarabangsa Old Master Paintings di Christie’s, memberitahu AFP ketika lukisan itu dipamerkan di Amsterdam.

“Saya benar-benar terkejut apabila mendapati gambar-gambar itu tidak pernah benar-benar dikaji dan tidak pernah ditangani dalam mana-mana kesusasteraan mengenai Rembrandt selama 200 tahun.”

Potret bujur setinggi 20 sentimeter, dipercayai bermula dari 1635, menggambarkan seorang tukang paip warga emas bernama Jan Willemsz van der Pluym dan isterinya Jaapgen Carels.

Pasangan itu, dilukis dengan gaya yang luar biasa intim untuk Rembrandt, adalah kawan kepada keluarga artis dan berasal dari kampung halamannya di Leiden di Belanda.

‘Bersenang-senang’

Nenek moyang pemilik semasa membeli lukisan itu di lelongan di Christie’s pada tahun 1824, di mana mereka disenaraikan sebagai Rembrandts, dan mereka kekal dalam koleksi yang sama sejak itu.

“Mereka telah duduk diam dan dinikmati oleh keluarga pemilik selama dua abad… agak santai menikmatinya,” kata Pettifer.

Selepas mengesan mereka, kerja “forensik” bermula untuk mengesahkan bahawa mereka adalah tulen.

“Pada asasnya gambar-gambar itu tidak diketahui, pada mulanya perlu dirawat dengan sangat berhati-hati, tetapi jelas perlu diperiksa dan dikaji secara terperinci,” katanya.

Rumah lelong itu meminta bantuan daripada pakar seni, termasuk dari Rijksmuseum yang terkenal di Amsterdam.

“Kami cukup bernasib baik kerana mereka mempunyai pasukan saintifik mereka dengan teliti meneliti mereka selama hampir dua tahun,” kata pakar Christie, Manja Rottink kepada AFP.

Pakar melihat garis pemilikan lukisan, yang disebut dalam inventori anak perempuan sulung subjek potret, kata Rottink, pakar antarabangsa kanan lukisan tuan lama di Christie’s.

‘Sangat menarik’

Mereka juga menyemak tandatangan Rembrandt, termasuk sama ada ia telah dilakukan pada masa itu dalam cat basah, dan membandingkan gaya artistik dengan karyanya yang lain.

“Kesimpulannya adalah bahawa mereka adalah oleh artis… ia agak menggembirakan betapa semua orang bersemangat tentang penemuan ini,” katanya.

Sebagai potret terkecil yang diketahui oleh Rembrandt, mereka juga telah memberi penerangan baru tentang gaya artis, yang pada masa itu lebih terkenal dengan potret yang lebih besar yang ditugaskan oleh keluarga kaya.

“Ini adalah sesuatu yang sedikit berbeza, sesuatu yang lebih intim,” kata Pettifer.

Rembrandts yang baru ditemui, yang disifatkan oleh Christie sebagai “salah satu penemuan paling menarik yang kami buat dalam bidang Old Masters dalam beberapa tahun kebelakangan ini”, juga telah mengadakan lawatan di New York dan London, di mana mereka akan pergi di bawah tukul pada 6 Julai .

Walaupun masih belum dapat dilihat sama ada pembeli akan menjadi peribadi atau muzium, satu perkara mengenai lelongan itu pasti.

“Mereka telah utuh sepanjang hidup mereka jadi kami menjualnya bersama-sama,” kata Pettifer. — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment