Potret Klimt ‘Lady with a Fan’ menuju ke lelongan dengan tanda harga AS$80 juta

Donna

Malay Mail

LONDON, 24 Jun — Potret terakhir artis Austria yang dilukis Gustav Klimt sebelum meninggal dunia akan dilelong minggu depan, dengan anggaran harga AS$80 juta (RM374.1 juta).

Dame mit Fächer (Wanita dengan Kipas) — potret seorang wanita yang tidak disebutkan namanya — masih berada di atas kuda-kuda di studio Klimt apabila pelukis itu meninggal dunia pada Februari 1918.

Ia mengetuai Lelongan Petang Moden & Kontemporari Sotheby pada 27 Jun di London, dengan anggaran harga sekitar £65 juta (AS$80 juta). Tanda harga itu menjadikannya “paling berharga yang pernah ditawarkan di lelongan di Eropah,” menurut Sotheby’s.

“Ia menunjukkan Klimt pada tahap kehebatan kreatifnya, melukis imej dari Asia yang dia taksub,” Helena Newman, pengerusi Sotheby’s Europe dan ketua seni impresionis dan moden di seluruh dunia, memberitahu Reuters, merujuk kepada gambaran burung phoenix , bunga teratai dan unsur-unsur lain dalam lukisan itu.

“Sangat jarang lukisan Klimt dengan kualiti dan potret wanita berkaliber ini untuk dilelong.”

Kali terakhir ditawarkan untuk dijual pada 1994, lukisan itu merupakan salah satu daripada sebilangan kecil potret Klimt dalam koleksi peribadi, menurut rumah lelong itu.

Karya seni lain yang ditawarkan dalam jualan termasuk lukisan Lucian Freud Dalaman Malam (£8 juta-£12 juta), gambaran rakannya Penelope Cuthbertson, potret diri yang jarang ditemui oleh Leonor Fini (£400,000-£600,000) dan patung gangsa dicat oleh Alberto Giacometti, Buste de Diego au col roulé (£4 juta-£6 juta), antara lain. — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment