Polis Perancis menyerbu rumah eksekutif Olimpik Paris

Donna

PARIS, 23 Jun — Polis Perancis telah menyerbu rumah dua pegawai berpangkat tinggi dalam jawatankuasa penganjur Sukan Olimpik Paris 2024 dalam siasatan berterusan, sumber dalam siasatan memberitahu AFP hari ini.

Rumah Etienne Thobois, Ketua Pegawai Eksekutif Paris 2024, dan Edouard Donnelly, pengarah eksekutif operasi, kedua-duanya diserbu minggu ini.

Pejabat firma perunding yang berpangkalan di Paris, Keneo, yang diasaskan oleh dua lelaki itu diserbu pada hari Rabu.

Itu menyusuli gelombang pertama serbuan polis di ibu pejabat jawatankuasa penganjur pada hari Selasa dan di pejabat Solideo, syarikat yang bertanggungjawab untuk pembinaan tapak Olimpik.

Pencarian itu adalah sebahagian daripada dua penyiasatan ke atas kontrak yang diberikan untuk Sukan tersebut, dibuka oleh Pejabat Pendakwa Kewangan Kebangsaan Perancis (PNF) pada 2017 dan diamanahkan kepada Pejabat Pusat untuk Memerangi Rasuah dan Kesalahan Kewangan dan Cukai.

Jurucakap pendakwa raya berkata siasatan berkenaan “konflik kepentingan haram, penyalahgunaan dana awam dan pilih kasih”.

AFP telah menghubungi Thobois dan Donnelly untuk mengulas.

Menteri Sukan Perancis Amelie Oudea-Castera berkata hari ini ia bukan “saat yang mudah untuk pasukan (jawatankuasa penganjur), jelas sekali”.

“Mereka telah memberi kerjasama sepenuhnya dan mereka akan terus berbuat demikian,” tambahnya.

Penganjur Sukan Olimpik hari ini mendedahkan laluan larian obor yang akan memuncak dengan membawa api ke majlis perasmian pada 26 Julai 2024. — AFP

Related Post

Leave a Comment