Polis Perancis menyerbu bos PSG berhubung dakwaan penyeksaan pelobi

Donna

PARIS, 6 Julai — Polis Perancis menyerbu rumah bos Paris Saint-Germain, Nasser Al-Khelaifi pada hari Rabu dalam siasatan terhadap dakwaan penahanan dan penyeksaan seorang lelaki di Qatar, sumber yang rapat dengan kes itu memberitahu AFP.

Franco-Algeria Tayeb Benabderrahmane, 42, memfailkan aduan pada Januari mengatakan dia ditangkap pada Januari 2020 di Qatar, di mana dia baru-baru ini berpindah untuk bekerja sebagai pelobi.

Benabderrahmane berkata dia telah ditahan selama enam bulan dan disoal siasat oleh polis tempatan, terutamanya mengenai dokumen yang mereka percaya dia pegang yang boleh terbukti menjejaskan Al-Khelaifi, seorang warga Qatar.

Pada mulanya dibebaskan untuk tahanan rumah, dia mendakwa dia akhirnya dibenarkan meninggalkan Qatar pada November 2020 selepas menandatangani perjanjian tidak mendedahkan yang meliputi dokumen itu.

Nota daripada perkhidmatan perisikan domestik DGSI Perancis menunjukkan bahawa dokumen itu boleh memasukkan video intim Al-Khelaifi dengan seorang wanita.

Perbualan antara Al-Khelaifi, bekas setiausaha agung Fifa dan Emir Qatar Tamim bin Hamad Al-Thani, yang disimpan dalam telefon pintar lama miliknya, mungkin juga menyentuh bagaimana monarki Teluk memperoleh Piala Dunia 2022 dan peruntukan hak TV untuk pertandingan itu, kata nota DGSI.

Benabderrahmane sendiri menjadi subjek siasatan berasingan berhubung dakwaan memeras ugut Al-Khelaifi.

Jurucakap bos PSG itu memberitahu AFP bahawa pada hari Rabu “majistret penyiasat meminta maklumat lanjut dan akses, yang diberikan sepenuhnya kepadanya dalam ketelusan penuh dan kerjasama dengan pihak berkuasa”.

Peguam Al-Khelaifi tidak segera menjawab permintaan untuk komen.

Penyiasat jenayah terancang minggu lalu menyerbu dewan bandar daerah ketujuh Paris, dikendalikan oleh bekas menteri kerajaan Rachida Dati, serta beberapa pejabat peguam berhubung siasatan itu.

Benabderrahmane mendakwa Dati membuat pertunjukan membantu memastikan pembebasannya semasa cuba menutup penahanan bagi pihak Qatar.

Sementara itu, orang yang rapat dengan Dati menyifatkan pelobi itu sebagai “pemetik ugut utama”.

Peguam Al-Khelaifi berkata pada April bahawa mereka akan memfailkan saman fitnah mereka sendiri terhadap Benabderrahmane. — AFP

Related Post

Leave a Comment