Polis Jepun tangkap wanita ‘kesepian’ kerana membuat 2,761 panggilan kecemasan palsu

Donna

KUALA LUMPUR, 18 Julai — Seorang wanita Jepun ditahan kerana didakwa membuat 2,761 panggilan kecemasan palsu, dengan alasan kesepian.

Hiroko Hatagami, 51, dikatakan telah membuat panggilan itu dalam tempoh dua tahun sembilan bulan, The Mainichi dilaporkan.

Balai Polis Matsudo Higashi Polis Wilayah Chiba berkata, Hatagami, seorang penduduk yang menganggur di bandar Matsudo, ditahan kerana disyaki menghalang operasi bomba tempatan.

Dia telah mengakui dakwaan itu, dan dilaporkan memberitahu penyiasat dia kesepian dan mahu seseorang mendengarnya dan memberi perhatian kepadanya.

Hatagami didakwa berulang kali membuat panggilan kecemasan dari rumah dan kawasan kejiranannya dengan telefon bimbit.

Antara sebab yang digunakan semasa dia membuat panggilan ialah dia mengalami sakit perut, dia mengambil ubat yang banyak dan kakinya sakit walaupun dia tidak sihat.

Dia juga meminta Jabatan Bomba Matsudo untuk menghantar ambulans antara 15 Ogos 2020, dan 25 Mei tahun ini tetapi apabila ambulans tiba, dia akan enggan menaiki kenderaan, mengatakan dia tidak mahu menaiki ambulans atau menafikan dia membuat panggilan.

Pihak berkuasa telah memberi amaran beberapa kali kepadanya supaya tidak membuat panggilan yang tidak perlu, tetapi dia terus berbuat demikian sebelum Jabatan Bomba memutuskan untuk membuat laporan dengan polis pada 20 Jun.

Tags

Related Post

Leave a Comment