Pogacar memenangi pertarungan puncak Tour de France dengan Vingegaard

Donna

CAUTETS, 7 Julai — Tadej Pogacar melancarkan pusingan kepantasan yang memusnahkan untuk memenangi peringkat enam Tour de France semalam, tetapi juara bertahan Jonas Vingegaard mendahului keseluruhan perlumbaan 25 saat di hadapan pemandu Slovenia itu.

Pada penamat puncak pertama Jelajah, ketua Pasukan UAE Pogacar pergi untuk berehat dengan 2km untuk pergi dan menamatkan 24 saat di hadapan Vingegaard. Ketua semalaman Jai Hindley kini menduduki tempat ketiga.

Pada larian sejauh 144.9km dari Tarbes ke Cauterets di Pyrenees yang subur, pasukan Jumbo-Visma Belanda kelihatan mempunyai faktor X dalam Wout Van Aert bertindak sebagai sherpa Vingegaard dengan Pogacar diasingkan daripada rakan sepasukannya.

Tetapi dengan 4km lagi Van Aert terkelupas dan hampir terhumban selepas usahanya pada bahagian kecerunan 10 peratus.

Vingegaard dan Pogacar mendahului secara bersendirian selepas menjatuhkan semua orang daripada pemecahan hari itu pada hantaran tinggi Tourmalet.

Apabila Pogacar bergerak dengan orang ramai di tepi jalan meninggalkan laluan paling sempit, Vingegaard bermati-matian berpaut ketika pemain Slovenia itu menarik diri untuk kemenangan moral.

“Saya sangat gembira kerana hanya menang satu peringkat, anda tidak boleh sombong,” kata Pogacar yang berusia 24 tahun itu.

“Apabila Jumbo mula menarik, saya bersedia untuk mengemas beg saya dan pulang ke rumah,” katanya.

“Wout (van Aert) berjalan lebih laju daripada kereta ketua perlumbaan. Tetapi saya bermain dengan bijak dan memberitahu diri saya saya tidak boleh berputus asa, pada ketika itu saya hanya bertahan.”

Pogacar memulakan Jelajah dengan kuat tetapi Vingegaard bangkit di peringkat kelima sebelum ansuran baru yang menarik bagi pertarungan internecine mereka ini menawarkan tambang yang lebih mencengkam.

Juara bertahan, Vingegaard dan pemenang dua kali Pogacar telah dinobatkan sebagai bintang Jelajah dan ia terbukti.

“Ini adalah Tour de France yang menarik,” kata Vingegaard. “Enam hari pertama adalah sukar, permulaan di Negara Basque telah menjadikannya menakjubkan.

“Pertama sekali saya gembira dapat kembali menyarung jersi kuning,” kata pemain Denmark itu.

“Tadej lebih kuat hari ini dan dia berhak menang.”

15 minit kemasyhuran pemimpin semalaman Hindley telah dimeterai pada 17km mendaki puncak tertinggi Jelajah setakat ini, Col du Tourmalet.

Pemain Australia itu membayar untuk usahanya dalam pemecahan di peringkat lima dan menurunkan rentak apabila Vingegaard meletakkan tukul itu.

Seorang penonton yang berminat ialah Emmanuel Macron, presiden Perancis yang menyertai pengarah Jelajah Christian Prudhomme dalam kereta mengikuti pendahulu perlumbaan.

Pelumba Amerika Neilson Powless dari pasukan Education First merampas semula jersi pendakian polka dot kerana berada dalam gabungan sejauh Tourmalet.

Pendakian Col d’Aspin dan Col du Tourmalet menandakan peringkat enam sebagai ujian paling sukar setakat ini.

Peringkat ketujuh pada hari Jumaat membawa Lawatan dari Pyrenees dan melalui ladang anggur yang terkenal di dunia di rantau Bordeaux.

“Ia rata, superflat dan mudah untuk dikawal oleh pasukan pelari pecut,” kata pereka perlumbaan Thierry Gouvenou kepada AFP Khamis.

Terdapat pankek sepanjang 2km lurus ke rumah yang menjamin penamat pecut beramai-ramai di Bordeaux di mana pelari pecut Britain, Mark Cavendish boleh menulis babnya sendiri dengan meraih kemenangan peringkat ke-35 yang memecahkan rekod. — AFP

Related Post

Leave a Comment