Pochettino bersedia untuk mempertaruhkan reputasi di Chelsea, tetapi Kane menolak agenda itu

Donna

LONDON, 8 Julai — Mauricio Pochettino bersedia untuk “mempertaruhkan” reputasinya di Chelsea yang bermasalah, tetapi bos baharu Blues itu tidak akan disokong oleh pertemuan semula dengan Harry Kane.

Kane telah dikaitkan dengan perpindahan dari bekas kelab Pochettino, Tottenham dan perpindahan ke Stamford Bridge mungkin sesuai dengan kedua-dua pihak.

Pochettino memerlukan penyerang kelas atas untuk memperbaiki rekod menjaringkan gol kelab itu musim lalu dan kapten England, Kane sangat sesuai.

Penjaring gol terbanyak Tottenham, yang menjadi terkenal di bawah Pochettino, berminat untuk meninggalkan London utara selepas gagal dalam usahanya untuk merekayasa perpindahan ke Manchester City dua tahun lalu.

Dikaitkan dengan Bayern Munich dan Manchester United, kontrak Tottenham Kane akan tamat tahun depan, meningkatkan keperluan mendesak untuk menyelesaikan masa depannya.

Bagaimanapun, pengerusi Tottenham Daniel Levy mungkin melihat prospek menjual Kane kepada kelab London, dan yang diuruskan oleh lelaki yang dipecatnya pada 2019, sebagai jambatan yang terlalu jauh.

Bercakap pada sidang akhbar pertamanya di Chelsea semalam, Pochettino bertindak balas dengan seram olok-olok sebelum tersengih apabila ditanya sama ada dia akan cuba mendapatkan Kane.

“Ya Tuhanku! Tidak, saya tidak suka bercakap tentang pemain di kelab lain, tetapi anda bercakap tentang salah satu penyerang terbaik, salah satu penyerang terbaik di dunia,” katanya.

“Tidak adil untuk bercakap. Peminat tidak bodoh, mereka sangat bijak dan mereka tahu hubungan saya dengannya sentiasa menakjubkan.

“Saya melihatnya ketika dia muda, membesar dan mencapai semua yang dia capai dan sudah tentu kami mempunyai hubungan yang hebat.

“Pada masa ini kami berfikir dengan cara yang berbeza. Kami tidak memikirkan tentang itu (Kane).”

Jika langkah blockbuster untuk Kane di luar agenda, Pochettino perlu mencari tempat lain untuk menyelesaikan krisis penyerang Chelsea.

The Blues, yang telah menjual penyerang Jerman Kai Havertz kepada Arsenal, hanya mengumpul 38 gol dalam 38 perlawanan Liga Perdana apabila mereka menamatkan saingan di tempat ke-12.

“Kita ada masa untuk bekerja. Saya fikir pasti kami akan menambah pemain yang boleh menjaringkan gol,” kata Pochettino.

‘Saya suka risiko’

Pochettino dikaitkan dengan kepulangan ke Tottenham sebelum menerima tawaran Chelsea.

Pemain berusia 51 tahun itu menghabiskan lima tahun di Tottenham, membawa kelab itu ke penampilan final Liga Juara-Juara pertama mereka hanya beberapa bulan sebelum dipecat secara mengejut.

Ditanya sama ada Tottenham telah membuat pendekatan sebelum melantik Ange Postecoglou dari Celtic sebagai pengurus mereka, pemain Argentina itu berkata: “Kami mempunyai hubungan yang sangat baik dengan Daniel dan dengan semua orang Tottenham.

“Saya tak nak cakap apa-apa. Kita perlu melihat ke hadapan. Apa yang akan saya katakan – ya, tidak atau mungkin. Dan apakah yang akan berubah? tiada apa.

“Saya berasa sangat bangga dengan masa lalu. Anda tidak pernah tahu dalam bola sepak apa yang boleh berlaku pada masa hadapan.”

Pochettino kekal dikagumi ramai di kalangan rakan sebayanya, tanpa mengira penghujung masanya di Tottenham dan seterusnya dipecat oleh Paris Saint-Germain tahun lepas.

Dia dipecat oleh PSG walaupun memenangi gelaran Perancis, dengan kempen Liga Juara-Juara yang mengecewakan membuktikan kejatuhannya.

Dia boleh memilih tempat pendaratan yang lebih mudah daripada pasukan Chelsea yang mengalami musim terburuk mereka sejak 1996.

Berdepan dengan skuad yang kembung, menuntut pemilik yang memecat Thomas Tuchel dan Graham Potter penggal lalu, dan potensi pergolakan peminat memandangkan persatuannya dengan Tottenham, Pochettino menegaskan dia membuat langkah yang betul.

“Saya suka risiko, jangkaan. Bagi saya ia satu cabaran,” katanya.

“Saya mahu merasakan adrenalin sekali lagi, berada di sana dan berjuang untuk perkara besar. Kelab bola sepak ini, kerana sejarah, adalah tentang memenangi trofi besar. Saya mahu membuktikan diri saya, bahawa saya boleh menghadapinya.”

Dengan reputasinya dalam talian, Pochettino bermakna perniagaan dan pemainnya harus mengambil perhatian.

“Saya tidak mahu memberi alasan kepada pemain untuk mengatakan pertama sekali kami memerlukan masa untuk membina semula,” katanya.

“Tiada alasan. Persaingan tidak menunggu sesiapa.” — AFP

Related Post

Leave a Comment