Planet asing dengan awan metalik menyerupai ‘cermin gergasi di angkasa’

Donna

WASHINGTON, 11 Julai — Ia adalah perkara yang dikatakan ahli astronomi planet mungkin tidak sepatutnya wujud.

Penyelidik berkata semalam mereka telah melihat planet yang benar-benar melampau di luar sistem suria kita, dunia yang panas terik sedikit lebih besar daripada Neptun yang mengorbit bintang seperti matahari setiap 19 jam dan nampaknya dibalut awan logam yang diperbuat daripada titanium dan silikat yang paling mencerminkan cahaya masuk kembali ke angkasa.

“Ia adalah cermin gergasi di angkasa, ” kata ahli astronomi James Jenkins dari Diego Portales University dan Pusat Kecemerlangan dalam Astrofizik dan Teknologi Bersekutu (CATA) di Chile, pengarang bersama penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal itu. Astronomi & Astrofizik.

Ia memantulkan kira-kira 80 peratus cahaya yang masuk, menjadikannya objek paling memantulkan alam semesta yang diketahui. Zuhrah, objek paling terang di langit malam Bumi selain bulan, adalah objek paling reflektif sistem suria kita, berbalut awan asid sulfurik toksik. Zuhrah memantulkan kira-kira 75 peratus cahaya yang masuk. Bumi memantulkan kira-kira 30 peratus.

Planet itu, bernama LTT9779b, dan bintangnya terletak di galaksi Bima Sakti kita kira-kira 264 tahun cahaya dari Bumi dalam arah buruj Sculptor. Tahun cahaya ialah jarak perjalanan cahaya dalam setahun, 5.9 trilion batu (9.5 trilion km).

Diameter planet ini adalah kira-kira 4.7 kali lebih besar daripada Bumi, dan ia mengorbit sangat dekat dengan bintangnya — lebih dekat daripada jarak planet paling dalam sistem suria kita Mercury ke matahari dan 60 kali lebih dekat daripada orbit Bumi. Dengan sinaran suria yang melepuh dari bintangnya, suhu permukaannya adalah kira-kira 3,270 darjah Fahrenheit (1,800 darjah Celsius), lebih panas daripada lava cair.

Dengan bintangnya yang begitu dekat, ia adalah satu keajaiban ia mempunyai sebarang atmosfera, menurut penyelidik. Suasana dengan awan berasaskan air, seperti di Bumi, akan diterbangkan oleh sinaran suria lama dahulu. Tetapi mereka percaya awannya adalah logam, gabungan titanium dan silikat — bahan yang membentuk kebanyakan batu di kerak bumi.

“Kami juga berpendapat bahawa awan boleh terpeluwap menjadi titisan, dan mempunyai hujan titanium yang turun di bahagian atmosfera,” kata Jenkins.

Para penyelidik mengkaji planet itu menggunakan teleskop orbit CHEOPS Agensi Angkasa Eropah.

“Tiada planet lain seperti ini telah ditemui sehingga kini,” kata ahli astronomi dan pengarang utama kajian Sergio Hoyer dari Makmal Astrofizik Marseille di Perancis.

Memiliki atmosfera semasa mengorbit sangat dekat dengan bintangnya menjadikannya “planet yang tidak sepatutnya wujud,” menurut ahli astronomi dan pengarang bersama kajian Vivien Parmentier dari Balai Cerap Côte d’Azur di Perancis.

“Litupan awan super-reflektif berkemungkinan membantu menghentikan planet daripada memanaskan terlalu banyak dan kehilangan atmosferanya,” kata Parmentier. “Ini agak unik kerana semua planet lain pada suhu ini yang cukup besar untuk mengekalkan atmosferanya terlalu panas untuk membentuk awan dan dengan itu gelap seperti arang.”

Ia juga kelihatan terkunci pasang surut kepada bintangnya seperti bulan ke Bumi, dengan sisi siang kekal menghadap bintang dan sebelah malam kekal menghadap ke arah lain.

Semua planet yang diketahui sebelum ini yang mengorbit bintang mereka dalam masa kurang daripada satu hari Bumi adalah sama ada “Musytari panas”, gergasi gas yang serupa dalam komposisi dengan planet terbesar sistem suria kita tetapi lebih panas disebabkan oleh sinaran suria – atau planet berbatu yang lebih kecil daripada Bumi dan tidak mempunyai atmosfera. .

Para penyelidik sedang memikirkan sama ada LTT9779b, yang diklasifikasikan sebagai “Neptun ultra-panas,” mungkin bermula sebagai gergasi gas hanya untuk kehilangan sebahagian besar atmosferanya, atau sama ada ia bermula pada saiz semasa.

Lebih daripada 5,000 planet di luar sistem suria kita — dipanggil exoplanet — telah ditemui, kebanyakannya mempunyai ciri-ciri yang jauh berbeza daripada lapan planet sistem suria kita. Dengan instrumen yang semakin berkebolehan datang dalam talian — Teleskop Angkasa James Webb mula beroperasi tahun lepas dan Teleskop Sangat Besar sedang dalam pembinaan di Chile — lebih banyak penemuan menanti.

“Kepelbagaian exoplanet sangat menakjubkan,” kata Parmentier, “dan kami baru sahaja menconteng permukaannya.” — Reuters

Tags

Related Post

Leave a Comment