Pinggir pantai purba Istanbul mendapat muzium ultramoden

Donna

ISTANBUL, 21 Jun — Muzium seni moden Istanbul semalam berpindah ke bangunan futuristik yang menghadap Selat Bosphorus yang direka oleh arkitek kelahiran Itali bangunan pencakar langit Shard di London dan Pusat Pompidou di Paris.

Kembalinya muzium ke lokasi lama tetapi dicipta semula menandakan percubaan terbaharu oleh ibu kota budaya Turkiye untuk menyemai kawasan dermaga ikoniknya — dipenuhi dengan istana dan masjid empayar yang anggun — dengan rasa yang lebih futuristik.

Ditubuhkan pada 2004, Istanbul Modern pada 2018 berpindah dari bangunan desa yang pernah berfungsi sebagai gudang kastam.

Bandar itu kemudiannya melancarkan projek penjanaan semula besar-besaran yang membina semula bahagian Eropah di pinggir pantai Bosphorus, menjadikannya lebih mudah diakses oleh penduduk Istanbul dan kapal pesiar yang sekali lagi mengacaukan selat yang sibuk.

Bangunan keluli reflektif tiga tingkat baharu muzium ini, menampilkan lantai bawah lutsinar yang diperbuat daripada kaca bertetulang, disambungkan ke Pelabuhan Galata baharu — gabungan restoran, bar dan kedai runcit yang anggun menghadap ke laluan laluan tepi pantai.

Reka bentuknya diilhamkan oleh air yang berkilauan dan pantulan cahaya Bosphorus, kata arkitek Renzo Piano kepada pemberita.

“Bangunan muzium ini seperti makhluk laut yang telah melompat keluar dari perairan Bosphorus,” kata Piano, yang karya lain termasuk Muzium Seni Amerika Whitney di New York.

“Setiap kali anda mempunyai air, ia bagus untuk membuat bangunan kerana air menjadikan sesuatu yang indah,” katanya.

“Istanbul adalah tempat air. Kami mempunyai air di mana-mana.”

Pemandangan seni Turkiye, yang kebanyakannya dibiayai oleh ahli perniagaan dan dermawan kaya, berkembang pesat semasa ledakan ekonomi yang mengiringi tahun-tahun awal pemerintahan Presiden Recep Tayyip Erdogan.

Tetapi Erdogan, yang melanjutkan dua dekad berkuasa sehingga 2028 dalam pilihan raya umum bulan lalu, telah mendapat kecaman kerana menyekat kebebasan bersuara, membangunkan hubungan bermasalah dengan artis.

‘Ia selamanya’

Menjangkau 10,500 meter persegi (115,000 kaki persegi), muzium ini menawarkan ruang untuk pameran, tayangan filem dan koleksi tetap lebih daripada 280 karya oleh artis moden dan kontemporari Turkiye yang paling penting.

Ia kini memaparkan karya Nuri Bilge Ceylan, seorang jurugambar, penulis skrip dan pelakon yang “Tidur Musim Sejuk” memenangi Palme d’Or di Cannes pada 2014.

Pameran itu terdiri daripada 22 potret besar yang diambil oleh Ceylan dalam perjalanannya ke tempat-tempat seperti India, Georgia, China dan Rusia.

Piano mendekati ciptaan terbarunya mengetahui tekanan mendirikan bangunan yang boleh membentuk semula kedua-dua bandar dan hala tuju seninya untuk generasi akan datang.

“Orang ramai mesti memahami bahawa ia adalah seni awam, membuat seni bina, jadi ia berbeza daripada banyak jenis seni lain,” kata Piano.

“Ia selama-lamanya,” tambahnya. “Terutama apabila anda membuat bangunan seperti muzium.”

Bangunan itu berdiri di atas grid tiang konkrit berlapis keluli yang bertujuan untuk tahan terhadap gempa bumi besar.

Bandar berpenduduk 16 juta orang itu melintasi garis sesar aktif, mengalami gempa bumi dahsyat pada 1999 yang meragut lebih 17,000 nyawa.

Piano berkata seni bina adalah tentang membuat struktur yang berkekalan.

“Lihat bangunan itu, ia dibina dengan kukuh, dan keteguhan adalah sebahagian daripada ungkapan semantik bangunan: pepejal dan terbang.” — AFP

Tags

Related Post

Leave a Comment